Na 55 jaar weer een nieuwe Planet of the Apes

DoorYvette Verkerk

8 mei 2024

De eerste film is uitgekomen in 1968 en de serie loopt nog steeds inmiddels zijn er tien films gemaakt. We hebben het over The Planet of the Apes, 55 jaar geleden begon de film serie gebaseerd op het Franse boek “La planéte des singes”.

De filmserie gaat over drie mannelijke astronauten die in 1972 vertrekken van de aarde met hen schip. Zij stortten neer en het jaar is 3978, ze landde in het water het schip zinkt. De mannen belanden in een woestijn en lopen een stuk, het eiland lijkt wel onbewoond. Op een gegeven moment komen zij water tegen en springen er zonder kleren in het water, maar alle kleding wordt meegenomen. Door wie weten ze niet.

Ze rennen er achter aan en komen er achter dat het mensen zijn. Er wordt niks gezegd tegen de mannen en ze komen er achter dat deze mensen mutanten zijn. Op dat moment horen ze een harde knal en komen er gorilla’s op paarden die de mensen vangen en vermoorden.

Apen kunnen praten

De apen praten met elkaar net als de mannen zelf ze kunnen het niet geloven. Twee van de mannen worden geraakt door de kogels en een man wordt gevangen. Een man overleeft het niet en de ander wordt opgesloten, maar hij kan geen woord zeggen, omdat hij in zijn keel geschoten was. Dit kwam uit eindelijk goed uit hij is namelijk de enige die het overleeft en weet te ontsnappen en de andere mannen niet.

Remake wordt reboot

De filmserie heeft een tijd stil gestaan van 1973 tot 2001 is er geen nieuwe film geweest. In 2001 was het de bedoeling dat er een remake gemaakt werd van de film uit 1968. De director heeft uiteindelijk zijn eigen plan getrokken en is het een reboot geworden.

Dit ging niet zonder kritiek bij de fans, maar toch viel de film heel goed. Er is ontzettend veel actie in de film en hij is niet vaag vergeleken met de film uit 1968. Vandaag is de nieuwste film uitgekomen “Kingdom of the planet of the apes”.

Dit is een vervolg op de reboot uit 2001 ben je nou benieuwd en wil je eerst de andere films kijken. Voor de chronologische volgorde voor de “Kingdom of the planet of the apes” hoef je niet de oudste films te kijken.

Dit zijn ze allemaal

Voor de reboot serie is dit de chronologische volgorde:

 • Planet of the Apes (2001, remake)
 • Rise of the Planet of the Apes (2011)
 • Dawn of the Planet of the Apes (2014)
 • War for the Planet of the Apes (2017)
 • Kingdom of the Planet of the Apes (2024)

Wil je toch graag de oude films kijken en de nieuwe niet?

Voor de orignele serie is dit de chronologische volgorde:

 • Planet of the Apes (1968)
 • Beneath the Planet of the Apes (1970)
 • Escape from the Planet of the Apes (1971)
 • Conquest of the Planet of the Apes (1972)
 • Battle for the Planet of the Apes (1973)

Wil je graag alle films kijken die zijn gemaakt.

Dan is dit de chronologische volgorde:

 • Planet of the Apes (1968)
 • Beneath the Planet of the Apes (1970)
 • Escape from the Planet of the Apes (1971)
 • Conquest of the Planet of the Apes (1972)
 • Battle for the Planet of the Apes (1973)
 • Planet of the Apes (2001, remake)
 • Rise of the Planet of the Apes (2011)
 • Dawn of the Planet of the Apes (2014)
 • War for the Planet of the Apes (2017)
 • Kingdom of the Planet of the Apes (2024)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *