Eurovisiesongfestival van start gegaan in Malmö

DoorMax Binna

8 mei 2024

In de Zweedse stad Malmö is gisteravond het Eurovisiesongfestival van start gegaan. Vijftien landen streden om tien plaatsen in de grote finale van zaterdag, waarvoor gastland Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland al automatisch geplaatst waren. Toch mochten ook zij alvast hun zangkunsten vertonen. Een korte samenvatting van de eerste halve finale.

Enthousiasme en protest

Het songfestival wordt dit jaar gepresenteerd door actrice Malin Åkerman en comédienne Petra Mede. Laatstgenoemde kon net als in 2013 en 2016, toen ze het liedjesfestijn ook presenteerde, rekenen op een warm onthaal van de massaal aanwezige Eurovisiefans. Na een openingsact met drie oud songfestivalartiesten waarin, ondanks regels die voorschrijven dat politieke boodschappen verboden zijn, een klein protest zat richting de situatie in Gaza, kon de wedstrijd beginnen.

De presentatrices van dit jaar, Malin Åkerman en Petra Mede.

Unieke prestatie Oekraïne

Nadat Silia Kapsis (17), de jongste deelnemer dit jaar, namens Cyprus had afgetrapt, volgden de ballad van Servië, de lichtshow van Litouwen en het angstaanjagende Doomsday Blue van Ierland. Allemaal haalden ze de finale. Als vijfde was het de beurt aan Olly Alexander, bekend van de band Years & Years, om zijn zangkunsten te vertonen. Hij was met het Verenigd Koninkrijk al zeker van een plaats in de finale. Daarna was het podium voor Oekraïne. Met het nummer Teresa & Maria proberen zangeres Jerry Heil en rapper alyona alyona het land te verenigen zoals aan het begin van de Russische inval in Oekraïne. De Oekraïners miste bij deelname nog nooit een songfestivalfinale en zijn daarmee een van de best presterende landen.

alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria (Oekraïne)

Favoriet Kroatië steelt de show

Nadat ook de Poolse Luna haar optreden had voltooid was het de beurt aan topfavoriet Kroatië. Baby Lasagna zingt met Rim Tim Tagi Dim een lied over problemen die Kroatische jongeren ervaren. Ze vinden geen werk en vertrekken daardoor. Onder de fans is dit een populair nummer en het ging zoals verwacht dan ook door naar de finale. Na het spetterende optreden van Kroatië volgde een mindere fase van deze halve finale. Van de optredens van IJsland, Slovenië, Finland, Moldavië, Azerbeidzjan, en Australië gingen alleen Slovenië en Finland door naar de finale. Tussendoor mochten ook het al geplaatste Duitsland en Zweden hun nummer alvast laten horen aan het publiek. De show werd afgesloten door een eigenzinnig nummer van Portugal en door Luxemburg, dat voor het eerst sinds 1993 weer meedoet. Beide landen gingen door naar de finale.

Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim (Kroatië)

Joost Klein

Na een dag om bij te komen is het donderdagavond tijd voor de tweede halve finale van het Songfestival. Daarin zullen de overige landen hun nummer ten gehore brengen, waaronder favorieten Nemo van Zwitserland en natuurlijk Joost Klein, die met Europapa volgens de bookmakers een goede kans maakt om hoog te eindigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *