Hemelvaart kijkgids: absoluut aanraders om te kijken

DoorTim van Schie

8 mei 2024

Morgen is het Hemelvaartsdag, en dat betekent een speciaal bezoekje aan de kerk voor veel christenen. Voor de lezers die niet weten wat deze dag inhoudt: veertig dagen na de opstanding van Jezus uit de dood, ging hij naar de hemel. Volgens de bijbel vond dit plaats vanaf de Olijfberg ten oosten van Jeruzalem.

Hemelvaart kun je op verschillende manieren vieren, denk aan een bezoekje aan de kerk, familiebijeenkomsten en optochten. Maar als filmliefhebber kan je ook een middag besteden aan christelijke films. Je denkt vast: ‘Dat kunnen toch nóóit leuke en/of spannende films zijn?’ Maar het tegendeel is waar! Hier zijn drie christelijke films die jij kunt kijken op Hemelvaartsdag.

‘The Passion of the Christ’

We beginnen gelijk met één van onze favorieten: ‘The Passion of The Christ’ uit 2004 van Mel Gibson. De film volgt de ‘laatste’ twaalf uur van het leven van Jezus. Prominente gebeurtenissen van het verhaal zijn Judas zijn verraad, de veroordeling van priesters tot kruisiging en uiteindelijk het moment van de kruisiging. Een ding is zeker: ‘The Passion of The Christ’ is een film is die je niet zult vergeten. Dat komt grotendeels door het geweldige acteerwerk van hoofdrolspeler Jim Cazievel, de dramatische sfeer en de gruwelijke kruisiging scenes. Kijken, kijken, kijken!

Te huur op Apple Tv vanaf 3,99

‘The Passion of The Christ’ (2004)

‘The Mission’

Een andere meeslepende katholieke film die perfect is voor Hemelvaartsdag is ‘The Mission’ uit 1986, geregisseerd door Roland Joffé. Deze epische film speelt zich af in de 18e eeuw en vertelt het verhaal van Spaanse Jezuïeten die proberen een vreedzame missiepost op te bouwen te midden van de inheemse Guarani-bevolking in Zuid-Amerika. De film behandelt thema’s als geloof, verlossing en de botsing tussen verschillende culturen en religies. Met een indrukwekkende cast, waaronder Robert De Niro en Jeremy Irons, weet ‘The Mission’ te ontroeren en te inspireren met zijn prachtige cinematografie en krachtige verhaallijn. Een absolute must-watch voor iedereen die geïnteresseerd is in katholieke cinema.

Op DVD of Blu-Ray beschikbaar

‘The Mission’ (1986)

‘The Song of Bernadette’

Voor wie op zoek is naar een ontroerende en spirituele filmervaring op Hemelvaartsdag, is ‘The Song of Bernadette’ uit 1943 een uitstekende keuze. Deze klassieke film, gebaseerd op het boek van Franz Werfel, vertelt het waargebeurde verhaal van Bernadette Soubirous, een eenvoudig Frans meisje dat beweerde visioenen van de Heilige Maagd Maria te hebben gezien in Lourdes. De film volgt Bernadette’s strijd tegen ongeloof en de sceptische autoriteiten van haar tijd, en haar uiteindelijke erkenning als heilige door de Katholieke Kerk. Met een ontroerende acteerprestatie van Jennifer Jones in de hoofdrol en een prachtige cinematografie weet ‘The Song of Bernadette’ het geloof en de toewijding van Bernadette op aangrijpende wijze tot leven te brengen.

Op DVD of Blu-Ray beschikbaar

‘The Song of Bernadette’ (1943)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *