Plannen voor eigen bijdrage jeugdzorg

DoorSoraya Achterbergh

8 mei 2024

Het kabinet onderzoekt de invoer per 1 januari 2026 van een eigen bijdrage in de jeugdzorg. Voor de gebruikers van jeugdzorg zou het gaan om een gemiddelde bijdrage van 1500 euro per jaar. Dit zou dus betekenen dat het minder toegankelijk wordt voor jongeren en spreekt dit dan niet tegen waar de jeugdzorg voor staat? 

Wat is jeugdzorg? 

Jeugdzorg is een netwerk van professionals, vrijwilligers en organisaties die klaarstaan voor jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben. Of je nu worstelt met thuisproblemen, op school of met jezelf, jeugdzorg is er om je te helpen je weg te vinden. Het is een plek waar je jezelf kunt zijn en jouw mening telt, waar naar je geluisterd wordt en waar samen met jou gezocht wordt naar de beste oplossingen. 

Het plan en een terugblik 

Het is erg belangrijk voor veel jongeren omdat zij afhankelijk zijn van de zorg die er voor hen is. Het zou toegankelijk moeten zijn voor iedereen die het nodig heeft.

In 2022 kregen zo een 457 duizend jongeren een vorm van jeugdzorg. Halverwege 2023 waren dit er 394 duizend. Jeugdzorg geld in principe tot je 18e. Daarna zul je vaak doorverwezen worden naar ggz en of een psycholoog en mag je dit allemaal zelf gaan betalen met uitzondering op jongeren die begeleid gaan wonen. De eigen bijdragen waar de overheid het over heeft zal voor een bezuiniging van 500 miljoen euro moeten zorgen, maar wat gebeurt er dan met de jeugd? 

Mentale gezondheid op de tweede plaats? 

“Er wordt genoeg bewezen dat de mentale gesteldheid van jongeren fors achteruitgaat, al ben je lichamelijk niet oké word je wel serieus genomen en hoef je geen eigenbijdrage te betalen. Al gaat het mentaal niet goed word je minder serieus genomen en moet je eigen bijdragen gaan betalen die duizenden euro’s gaat kosten. En dat is onacceptabel. De hulp die er nu is om gezinnen en jongeren te helpen, als je dat tegen gaat werken wordt het probleem alleen maar erger”. Word er besproken in een artikel op jeugdzorg.nl.  

In 2022 werd hetzelfde plan ook besproken en is het toch niet doorgegaan. Hiervoor was de reden dat het in zou gaan tegen het internationaal recht voor de jeugd. “Hetzelfde plan is niet voor niks geschrapt in 2015” zegt GroendLinks-PvdA-kamerlid, Kuiken. Het is absoluut geen goed plan volgens PvdA, het zal alleen maar meer trauma opleveren bij jeugd en gezinnen die het echt nodig hebben en het niet kunnen betalen. 

Wat nu? 

Of dit plan doorgezet wordt is nog de vraag, er wordt nog dieper onderzoek gedaan of het “plan” daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. GroenLinks-PvdA is ook bezig met een petitie tegen de eigen bijdragen. Een exacte beslissing datum is nog niet bekend, maar zoals het er nu uitziet wordt het waarschijnlijk weer van tafel geveegd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *