Hoe helpen honden bij je mentale gezondheid?

DoorAnouk Baars

4 april 2024

Over twee weken gaat de mental health week van start en wij bij Malive zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Vandaag heb ik het over huisdieren, maar in het speciaal honden. Hoe helpen honden nou voor je mentale gezondheid, of helpen ze helemaal niet?

Volgens onderzoek van wetenschappers uit de universiteit van Helsinki is gebleken dat een huisdier werkelijk goed kan zijn voor je mentale gezondheid. Als je bijvoorbeeld een huisdier fysiek aan raakt, dan kan dat zorgen voor minder stress, ook daalt je bloeddruk. Dat komt door het knuffelhormoon oxytocine.

Het is natuurlijk ook fijn om even een rondje te lopen met bijvoorbeeld je hond. Dus die dieren zorgen er ook voor dat je genoeg buiten komt en dat je niet binnen blijft kniezen.

Maar natuurlijk kun je gewoon niet verdrietig zijn als er zo’n schattige snoes in je huis rondloopt. Zo ging het ook bij opa Baars: hij heeft nu een puppy en dat helpt hem enorm. Hij is 5 maanden geleden zijn vrouw verloren, waar hij al meer dan 50 jaar mee getrouwd was. Voor zijn verjaardag heeft hij van zijn zoon een puppy gekregen en al bij het idee lichte hij helemaal op. We hebben hem sinds het overlijden al niet zo vrolijk gezien.

De eerste nacht dat de puppy er was, sliep hij al in de stoel beneden met de puppy bij zijn benen. Inmiddels heeft hij de puppy 3 weken en ze zijn al goede vrienden van elkaar geworden. In de zomer kunnen zo lekker samen werken bij het kleine landje dat hij heeft aan de Amstel. Dan heeft hij, zelfs als daar niemand anders is, altijd gezelschap.