Een AI opleiding, Handig of niet?

DoorJay Engels

4 april 2024

In een wereld die langzaam maar zeker meer met AI gaat werken is het nog maar de vraag “hoelang gaat het duren?” Voordat er AI-specifieke opleidingen komen.

Wat is AI?

Je gebruikt het vast zelf, Ai zoals chatGPT en de AI die in photoshop verwerkt zit. Maar weet jij wel waar je dan mee werkt?

AI staat is een afkorting voor het Engelse woord Artificial Intelligence. In het Nederlands vertaald dit naar Kunstmatige Intelligentie (KI). Het is een tak in de computerwetenschap die zich focust op het maken van machines die taken kunnen uitvoeren die normaal menselijke intelligentie nodig heeft. AI leert eigenlijk precies hetzelfde als een mens: de computer probeert dingen, maakt fouten en leert van andere dingen in zijn omgeving of ervaringen. Hierdoor krijgt de machine eigenlijk een virtueel brein.

Wat zou je kunnen leren op een AI opleiding?

Op een AI opleiding zal je vooral veel “Scripting” leren, tijdens scripting schrijf je eigenlijk een handleiding die ervoor zorgt dat een computer werkt. Je moet het zien als een IKEA kast: zonder handleiding weet jij niet welke plank waar moet. In de opleiding zal je dus een basis in JAVA-scripts en Python-scripts creëren. Ook zal jou geleerd worden hoe een AI in elkaar zit en hoe jij als “Scripter” ervoor kan zorgen dat de computer zijn eigen keuzes gaat maken.

Is hier dan wel werk in te vinden?

Zeker dat hier werk in te vinden is, al helemaal in de wereld van tegenwoordig waar veel bedrijven AI toepassen in hun werkroutine maar ook een AI zouden willen maken voor bijvoorbeeld een klantenservice. En door hoe realistisch AI tegenwoordig kan zijn, moeten er ook mensen zijn die weten hoe ze het resultaat krijgen wat ze willen. Maar denk ook aan politiewerk, hoe weet de politie wanneer er een AI is ingezet tijdens een telefoongesprek of een video en wanneer is het echt.

Kortom, de kans dat er een AI opleiding komt is vrij groot, het is alleen de vraag hoelang we nog moeten wachten. Zou jij een opleiding AI volgen als die op het Mediacollege komt?