Prijsstijging van sigaretten, wat vindt Ma ervan?

DoorBo Pafort

4 april 2024

De prijzen voor sigaretten zijn recent gestegen, voor een pakje van  €9,- betaal je nu €11,10. Ook shag is duurder geworden, eerst betaalde je €17,- en nu ia dat gestegen naar €24,60.

Maar wat vinden de rokers en niet-rokers daarvan? Wij zijn langs een paar studenten en docenten bij ons op school geweest om hen deze vraag te stellen.

Meningen rokers:

Veerle (student FA) : “Ik ben het wel met de prijsstijging eens, maar ik vind het wel vervelend. Wanneer de pakjes €15,- worden, zou ik er wel mee stoppen. Ik vind ook niet dat de overheid zich hiermee moet bemoeien, want ik vind dat roken gewoon je eigen keus is.”

Soraya (student MR) : “Ik vind het pittig duur, ik snap het wel, maar ik vind het wel onnodig. Ik denk dat die twee euro extra niet heel veel verschil maakt, maar als de normale pakjes naar €15,- gaan en de grote pakjes nog duurder worden, dan stop ik sowieso.”

Floris (docent MR) : “Ik vind het goed dat de overheid zich bezighoudt met de gezondheid van het volk. Als je wilt roken vind ik het prima, maar het natuurlijk ook mooi als het dan wat geld oplevert. Als ik rook, dan rook ik shag, dus dat is sowieso al duurder. Ik denk dat ik bij €35,- zou stoppen.”

Meningen niet-rokers:

Isabelle (student MR) : ‘‘Of je rookt of niet is echt aan jezelf, maar ikzelf vind het wel een beetje een verspilling. Als je nu begint aan roken, dat vind ik niet echt verstandig. Ik heb daar ook echt te weinig geld voor, ik besteed mijn geld veel liever aan een avondje uit. Het word ook steeds duurder en ook is het nog eens heel ongezond voor je.”

Hugo (student PD) : “Dat mensen roken moeten ze zelf weten, het is natuurlijk wel slecht voor je, maar het is je eigen keus. Ik rook zelf niet, omdat ik er geen geld en geen behoefte voor heb.”

Remco (conciërge MA) : “Eigenlijk mag je hier op school helemaal niet roken, dat is zelfs wettelijk verboden, maar dat gebeurd wel en dat vind ik triest. De prijsstijging van de sigaretten kan misschien wel helpen om mensen te laten stoppen met roken. Ik vind het goed dat de overheid zich inzet voor de gezondheid van het volk, maar soms kan het ook te ver gaan.”