Steeds vaker spreken buschauffeurs geen Nederlands: ‘’Ik vind het al erg als er in Amsterdam geen Nederlandse mensen werken’’

DoorAnouk Baars

14 maart 2024

In Limburg rijden er nu tijdelijk buschauffeurs die geen Nederlands spreken, dat komt door het personeelstekort. Volgens de vervoerder van het college voor buschauffeurs zitten er nu ruim vijftig mensen op de opleiding voor buschauffeur. Arriva verwacht dat over drie maanden die mensen het rijbewijs hebben waarmee ze aan de slag kunnen.

Maar wat zouden mensen hier ervan vinden als op lijn 22 tussen het station en het Mediacollege buschauffeurs gaan rijden die geen Nederlands spreken? De meningen zijn verdeeld.

‘’Als ze maar kunnen rijden, vind ik het best,’’ zegt Phillip van Game Artist. Iemand anders verklaart weer dat het niet uitmaakt omdat heel veel mensen toch Engels kunnen praten.

Student Tijn zegt juist dat hij het al erg vind dat er nu in Amsterdam nauwelijks mensen werken die Nederlands kunnen spreken. ‘’Dit moet een land zijn, die moet niet overgenomen worden door toeristen.’’ Zegt nog een student. Hij vindt het vervelend als ze geen Nederlands kunnen spreken, omdat het toch fijner is.

Conclusie: de meningen zullen altijd verdeeld blijven. Er zouden mensen zijn die het niet erg vinden omdat zolang ze maar Engels kunnen praten, maar aan de andere kant zouden mensen het vervelend vinden omdat het gewoon een stuk makkelijker is als ze Nederlands kunnen praten.