Had “Achtste Groepers Huilen Niet” een Oscar verdiend?

DoorJip Schippers

11 maart 2024

Afgelopen weekend stond de 96e editie van de Oscaruitreiking op het programma. Dat Oppenheimer de grote winnaar bleek weten we inmiddels, ook dat Barbie maar een beeldje mee naar huis nam is niet onopgemerkt gebleven. Vandaag zijn we rond gegaan bij het Mediacollege hoe de studenten denken over deze uitslag.

Over het algemeen zijn die studenten het eens met elkaar. Barbie had meer prijzen moeten winnen, Oppenheimer minder. Veel studenten vinden de achterliggende gedachten achter Barbie vooral belangrijk, feminisme is natuurlijk ook een groot onderwerp in deze tijd. Studenten vinden Oppenheimer een goede film maar hadden ze niet alle prijzen verdiend.

Wat als de studenten mochten bepalen?

Als we even terug in de tijd zouden gaan had Micah van der Pol wel geweten welke film ze zou hebben gekozen namelijk Dead Poets Society. “Het is een hele goede film, vooral om te huilen. De characters zijn goed en het is goed geschreven,” volgens de student.

De keuze van Ikenna Zoma was een grote naam in onze generatie namelijk Achtste Groepers Huilen Niet. Hij vertelt ons in een interview op het Instagram account van MaLive: “Ik vind dat ze de film moeten vertalen zodat ze het in Amerika ook kunnen uitzenden en dan kunnen ze een Oscar winnen.”

Eerlijkere kansen

Een paar jaar terug kwam er verandering in de jury van de Oscars, de gemiddelde leeftijd was op dat moment 62 jaar. De Los Angeles Times berekende in 2012 dat 94 procent van de juryleden wit was en 77 procent van het mannelijk geslacht. Dit is inmiddels een stuk diverser geworden, 10.500 filmmakers bepalen mee in de nominaties. Films met een overwegend gekleurde cast krijgen nu eerlijkere kansen. De film American Fiction met Jeffrey Wright in de hoofdrol sleepte 5 nominaties in de wacht en ging met 1 Oscar terug naar huis.

Geen studie, wel Oscar voor Nederlander

De in Zwitserland geboren Nederlander Hoyte van Hoytema won zijn eerste Oscar voor zijn camerawerk bij Oppenheimer, in 2018 was hij al genomineerd voor zijn bijdrage aan Dunkirk. Opvallend is dat Hoytema geen studie heeft afgerond. Hij werd afgewezen voor de Nederlandse Filmacademie, is naar Polen gegaan en  heeft hier aan de Polish National Film School gestudeerd maar deze studie maakte hij niet af.