Wintersport steeds gevaarlijker voor Nederlanders

DoorKyara Ubink

4 maart 2024

Voor sommigen het uitje van het jaar: de wintersportvakantie. Van peuters tot volwassenen, in je eentje of met de familie. Op de piste vind je van alles, maar is het wel zo veilig?

De Alpenlanden wat bestaat uit Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië zijn de beste en tevens ook de bekendste wintersportlanden. Waar daarentegen ook de meeste meldingen van skiongelukken vandaan komen.

Er zijn ieder jaar ongeveer 950.000 Nederlanders op de skipiste te vinden. Dit jaar meldden zich wel 1100 mensen daarvan bij de ANWB-alarmcentrale met letsel en wel 170 wintersporters zijn met een ambulance of ligtaxi weggevoerd.

Skiën of snowboarden is dus een zeer risicovolle sport, de hulpvragen die de ANWB Alarmcentrale tussen december, januari en maart ontving is met 10 procent gestegen ten opzichte van vorig seizoen.

Veilig skiën of snowboarden is niet gegarandeerd, maar hoe kan je het zo veilig mogelijk houden? 30% van de ongelukken vindt plaats tussen 14.00 en 16.00 uur. Rond die tijd wordt het drukker op de piste en begint de vermoeidheid toe te slaan. Zorg ervoor dat je genoeg rust neemt gedurende de dag.

Je ziet nog steeds wintersporters zonder helm op de piste. Dat is met de jaren wel verminderd, maar neem daar geen voorbeeld aan. Hoofdletsels maken 5% van alle wintersportblessures uit. Door het dragen van een helm beperk je de kans op een ongeluk al met 35%.