Joost Klein was nog nooit zo groot

DoorJip Schippers

4 maart 2024

Afgelopen donderdag bracht Joost Klein zijn nummer “Europapa” voor het Eurovisie Songfestival uit. Het nummer van de 26-jarige muzikant is een mix van feestmuziek, humoristische teksten en hardcore daarnaast is het ook een eerbetoon aan zijn overleden vader.

Joost Klein heeft zijn nummer voor het Eurovisie Songfestival wat plaats zal vinden in het Zweedse Malmö, gepresenteerd. In een speciale uitzending bij Arjen Lubach op NPO 1 vond de bekendmaking van het nummer plaats.

Droom groot

Muzikant Klein begon ooit met een YouTube kanaal “EenhoornJoost” waarmee hij bekend werd door onder meer grappige sketches. Een kleine tien jaar later bracht hij zijn eerste muzieknummers uit. In 2023 scoorde hij met “Friesenjung” een hit in Duitsland, dit nummer schreef hij samen met een bekende rapper uit Berlijn. Mede door een handtekeningen actie van 3FM wist Joost zijn droom waar te maken. Zijn welbekende zin “Joost Klein, Droom Groot” wat ook een nummer is, wordt de laatste tijd dan ook erg veel gebruikt.

Overleden ouders

Het nummer wat zo vrolijk lijkt heeft een hele stille outro, hiermee wil Klein een eerbetoon aan zijn vader brengen. Toen hij in de brugklas zat overleed zijn vader aan kanker, nog geen jaar later verloor hij ook zijn moeder aan een hartstilstand. De Leeuwarder heeft met zijn nummer “Florida 2009” ook al eerder een brief aan zijn ouders omgetoverd tot een speciaal nummer.

Bookmakers

De officiële muziekvideo van Europapa is inmiddels al meer dan 5 miljoen keer bekeken. Een groot deel van de video is opgenomen in de Nederlandse polders. Op dit moment schatten de bookmakers van het Songfestival dat Joost op plek 10 zal eindigen, Klein begon op plek 22. De winkans wordt op dit moment op 2% geschat, Kroatië en Oekraïne hebben op dit moment het hoogste percentage.