Lentekriebels en weerbaar online gedrag

DoorMicah van der Pol

4 maart 2024

4 t/m 10 maart is het de week van de lentekriebels, iets wat alle jongeren nog kennen van de basisschool. Seksuele voorlichting blijft een belangrijk onderwerp voor kinderen en jongeren. De Kindertelefoon krijgt nog steeds dagelijks telefoontjes van kinderen met vragen. Deze vragen gaan vaak over online veiligheid.

Bloemetjes en bijtjes

Seksuele voorlichting of beter gezegd “lentekriebels” was op de basisschool een van de tekens dat je ouder wordt. Giebelen over de uitleg, filmpjes kijken… het is voor jongeren geen nieuws meer. Maar, deze soms wat ongemakkelijke uitleg in groep zes of zeven is juist erg nodig. Kinderen zitten sneller op het internet dan vroeger. Het internet stopt niet met groeien. Juist hiervoor is aandacht nodig, want er zijn steeds meer kinderen die dagelijks te maken krijgen met ongewenste content. Daarom is het dit jaar niet alleen maar “bloemetjes en bijtjes” maar ook online gedrag.

Ben ik wel normaal?

De Kindertelefoon is al 44 jaar de hulplijn voor kinderen tussen de 8 en 18 jaar. Geen vraag is hun te gek en met hun 600 vrijwilligers heeft iemand altijd wel antwoord. Steeds meer krijgt De Kindertelefoon vragen over online grensoverschrijdend gedrag. Kinderen die te maken krijgen met sexting en naaktfoto’s maar niet zo goed weten wat ze daar mee moeten. Veel bellers schamen zich ook voor hun situatie en durven er niet over te spreken met ouders. Juist daarom wilt De Kindertelefoon aandacht geven aan deze situaties. In de week van de lentekriebels staan ze samen met de organisaties Rutgers en De GGD centraal op (online) weerbaarheid.

Niet alleen ervaringen met seksueel overschrijdend gedrag is nu vaak de hulpvraag. Kinderen hebben steeds vaker twijfels over hun eigen keuzes en behoefte. “Ben ik wel normaal?” wordt vaak gevraagd. Kinderen van alle leeftijden worstelen hiermee en is dus een van de redenen dat De Kindertelefoon wilt benadrukken dat we moeten praten over dit soort onderwerpen.

Aandacht is belangrijk

Dat kinderen maar ook jongeren veel online zitten is natuurlijk geen groot nieuws. Maar, het is belangrijk dat wij er allemaal goed ingelicht op zijn wat te doen als iets over de grens gaat. Veel hebben nog steeds de struggle om zelf grenzen te herkennen en aangeven. Educatie om die grenzen te herkennen en respecteren gaat er voor zorgen dat kinderen zich ook sneller kunnen uiten over hun grens. Rutgers, De GGD en De Kindertelefoon staan deze hele week stil bij de educatie op grenzen herkennen. Met hun doel; Online weerbaarheid te normaliseren.