Werving open dag

DoorLouisah Ranzijn

4 maart 2024

Achter de schermen werkt het Mediacollage hard aan de wervingscampagne voor de Open Dag van 13 maart. En elke opleiding is hard bezig om een stralende indruk te maken om mensen die langskomen.

Wat vinden vmbo-leerlingen belangrijk:
o Open Dagen vinden ze bijna allemaal belangrijk voor het maken van een
keuze.
o Ze vinden het fijn om een rondleiding te krijgen en vragen kunnen stellen.
o Ze gaan het liefst met hun ouders (rond de 80%). Liever dan alleen of met
vrienden.
o Het advies van ouders heeft veel invloed.

MBO-instroom daalt, vraag naar vakmensen stijgt

Er komen minder studenten naar de MBO scholen omdat er minder jongeren zijn. In Amsterdam gaan nu ook minder studenten naar MBO dan eerst. Mbo’s hopen dat er in 2024 en 2025 weer meer studenten komen. Bedrijven willen graag mensen die een MBO opleiding hebben gedaan. Met een MBO diploma kun je vaak een goede baan en salaris krijgen.

Na vmbo-tl vaak havo

Meer leerlingen die eerst hun vmbo-diploma halen, gaan daarna ook voor hun havo-diploma. Dit betekent dat er minder leerlingen naar het mbo gaan en meer naar hbo. Van elke 100 kinderen die klaar zijn met de vmbo-t school, gaan ongeveer 14 kinderen daarna naar de havo om nog een diploma te halen, net als in andere grote steden. En als ze twee diploma’s hebben, gaan ze meestal naar een nog moeilijkere school, niet naar het mbo.