Rechtsvaardigheidsgevoel rondom straf Youtuber en moord op Sanda Dia

Door: Suria Karjonadi & Nouk Schuiling

Ik ben trots op wat ik heb gedaan zegt Youtuber Acid (Nathan).

Youtube video

De rechtszaak van de Youtuber Acid heeft eindelijk een uitspraak gekregen. Na het maken van een YouTube video over de Sanda Dia-zaak waarin hij de namen noemde van de medestudenten (de Reuzegommers) die Sanda Dia tijdens de ontgroening zodanig hebben mishandeld dat hij daaraan is gestorven. Acid is voor die video aangeklaagd door een van de Reuzegommers zelf en zijn ouders. Hij krijgt drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 800 euro, de ouders van de ex-Reuzegommer moet hij een schadevergoeding betalen van 20.000 euro. Wat veel mensen een te hoge straf vinden in vergelijking met de 300 uur taakstraf en de boete van 400 euro per persoon die de Reuzegommers hebben gehad voor de mishandelingen die leidden tot de dood van Dia.

Rechtvaardigheidsgevoel

Bij veel mensen wekt dit weerstand op. Zij vinden dat het erop lijkt dat de zonen van de elite zo maar met zo iets barbaars weg kunnen komen. Dat een Youtuber zoals Acid zo hard gestraft wordt maar het vermoorden van een jongen zo laag. Dat vinden veel mensen onrechtvaardig in België, het gevoel dat niet iedereen hetzelfde behandeld wordt in het rechtssysteem. Mensen noemen dit “klassenjustitie” of dit een feit of een mening is is nog de vraag. Maar als je klassenjustitie googelt krijg je wel deze zaak als voorbeeld.

Crowdfunding 

Acid heeft voor deze zaak een crowdfunding aangemaakt, het extra geld gaat naar de Sanda Dia Foundation. Acid heeft inmiddels al 162.000 euro ingezameld. Hij heeft ook contact gehad met de vader van Sanda over het ingezamelde geld. De vader van Sanda heeft de Foundation opgericht ter ere van zijn zoon. Deze Foundation biedt jongeren aan Senegal te ontdekken. Vader Dia wilde dat zelf met zijn zoon doen, maar nu wil hij dit delen met andere jongeren.

Hier delen wij de link voor de Sanda Dia Foundation https://www.sandadia.be/