Live vogelnestjes?! Kijken we dit nog?

DoorMicah van der Pol

26 februari 2024

Het wordt weer bijna lente. Bloemen, Pasen en zonnig weer. Dit betekent ook dat dieren weer uit hun winterslaap komen. Vanaf 25 Februari is organisatie Beleef de Lente volop aan het streamen met live beelden van vogelnestjes. Maar, hoeveel mensen kijken die streams?

Organisatie

Al sinds 2007 is organisatie Beleef de Lente DE website voor vogelbescherming Nederland. Zodra de eerste lente dagen beginnen zijn vijf maanden lang continu livestreams recht uit de nestjes van verschillende vogels. In deze week is de organisatie druk met iedereen bewust te maken van de vogels in Nederland. Dit doen zij via themaklassen op de basisschool en hun webshop.

Kijkers

Live beelden van vogels kijken klinkt misschien erg saai en slaapverwekkend. Echter blijkt dat dit razend populair is! Kijkers volgen massaal de beelden en re-posten elke kleine beweging. Recent beginnen de live beelden zelfs in het buitenland interesse op te roepen, vertelt Eva van vogelbescherming Nederland. “In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland bellen mensen over vragen en meer informatie over onze vogels.”

Jongeren en vogels

Toch blijven deze streams alleen populair onder heel jonge kinderen en oudere generaties. De jeugd, zeg 16-17 jaar is niet bezig met vogels spotten. “Wij krijgen vaak bericht van gezinnen en ouderen. Maar jongeren zijn er niet echt mee bezig.” Vertelt Eva aan de telefoon. Maar de livebeelden zijn bekeken door miljoenen kijkers en ze verwachten nog steeds veel kijkers.