Moord op vrouwen door (ex-)partner zelden een opwelling

DoorLouisah Ranzijn

26 februari 2024

23 februari is Jet (17) vermoord door haar ex (19), dit gebeurde in Winsum een dorp in Groningen. De verdachte van het steekpartij heeft bekend dat hij de dader is, zegt zijn advocaat Gert Meijer. “Mijn cliënt heeft toegegeven dat hij heeft gestoken.” Verder wil Meijer niet op de zaak ingaan.

In de periode 2017 tot 2021 zijn 215 vrouwen en 434 mannen om het leven gebracht door moord. Van ruim de helft (56%) van de vermoorde vrouwen was de vermoedelijke dader de partner of ex-partner. Bij de mannen was het veel minder (4,6%). Bij de vrouwen is het percentage licht gestegen. Bij de mannen is het juist een half procent gedaald.

Als mannen worden vermoord, gaat het vaak om een uit de hand gelopen vechtpartij of een liquidatie (een moord waarbij iemand om criminele, politieke of religieuze redenen wordt vermoord door iemand met een andere mening). Bij vrouwen is de dader in meer dan de helft van de gevallen hun partner of ex, blijkt uit politiecijfers. ”En het gebeurt zelden in een opwelling”, zegt criminoloog Jane Monckton Smith. (Bron: Volkskrant 4 maart 2023)