Nieuw leven in Burgers Zoo

DoorNoa Yska

14 februari 2024

Verzorgers van Burgers Zoo hebben wat te vieren want er is een giraffe bijgekomen! Op 9 februari is er een vrouwtjes Rothschild giraffen geboren. Moeder Jana en het jong, die nog geen naam heeft, maken het goed.

Rothschild giraffen komen alleen voor in Kenia en Oeganda wat het een zeldzame soort maakt. Maar in Burger Zoo hebben ze daar gelukkig geen last van, hier worden er jaarlijks gemiddeld vijf giraffen geboren.

Zwangerschap
Giraffen hebben een draagtijd van 14 maanden, en drie maanden na de bevalling zijn ze vaak weer drachtig. Een giraffen jong komt vanaf anderhalve meter hoogte op de wereld, door deze val goed op te vangen maken ze een soort koprol om vervolgens op hun benen te kunnen staan.

Moederschap
Jana de moeder van het jong is negen jaar geleden zelf in Burgers Zoo geboren, ze is zelf dus nog niet zo oud en dit is dan ook haar eerste jong. De aankomende tijd moeten de verzorgers goed op de twee letten omdat het nog even spannend is hoe Jana reageert op haar nieuwe rol als moeder.

Moeder en dochter zijn ook even gescheiden van de rest van de giraffen zodat ze een goeie band kunnen opbouwen. Hopelijk kunnen ze over een tijdje samen genieten van de zon buiten.

Foto van BurgersĀ“ Zoo