Dopamine Detox; wat is dat?

DoorMarianne Bakker

29 januari 2024

In de wirwar van constante meldingen, appjes en sociale media op onze telefoons worden we overladen met prikkels die ons brein voortdurend aanzetten tot het produceren van dopamine, ons gelukshormoon. Maar is deze voortdurende stroom van plezierige signalen wel echt goed voor ons? Deze vraag staat centraal in de opkomst van het nieuwe fenomeen: de “Dopamine Detox”. Wat houdt dit eigenlijk in en hoe kun je zelf beginnen aan zo’n detox?

We weten allemaal dat het leven als student een druk bestaan is. Vooral in onze moderne samenleving worden wij overladen met prikkels, vooral op het scherm van onze telefoon. Meldingen van apps, sociale media updates en berichten vragen constant onze aandacht tijdens onze dagelijkse bezigheden. Deze stroom van dopamine zorgt ervoor dat ons beloningsysteem minder goed werkt en dit kan veel nadelen opleveren.

Veel jongeren zijn dus ook verslaafd aan hun telefoon. Symptomen zijn volgens de GGZ onder andere verminderde concentratie, slaapstoornissen, verminderd zelfbeeld en dagelijkse stress.  Ook kan overmatig gebruik van sociale media ervoor zorgen dat jongeren minder interacties hebben in het echte leven, of juist het tegenovergestelde fenomeen: FOMO, de Fear of Missing Out. Dat verbonden is met het tijdperk van sociale media waarin wij voortdurend overspoeld worden met foto’s van perfecte momenten, prestaties en bijeenkomsten van anderen. Deze constante stroom van hoogtepunten creëert het gevoel dat er altijd iets geweldigs aan de hand is, en als je er niet bij bent misschien wel een geweldige ervaring mist.

Een dopamine detox kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, er zijn geen strikte regels. Dus onthoudt dat het belangrijk is om een aanpak te kiezen die bij jou past. Dus hoe zou je dit kunnen aanpakken?

  1. Stel een tijdslimiet in bijvoorbeeld maximaal een uur per dag besteden op sociale media. Er zijn verschillende apps die je hierbij kunnen helpen.
  2. Houd minimaal één schermvrije avond per week, waarin je geen gebruik maakt van je telefoon, tv of IPad.
  3. Ga op tijd naar bed, slaapgebrek beïnvloedt de dopaminehuishouding in de hersenen.
  4. Zoek een nieuwe hobby of sport.

Dus overweeg eens een mini-dopamine-detox. Geef het een kans en ontdek hoe het is om een keer rust te ervaren, en niet constant overprikkeld te raken door je scherm.

Meer info: https://ggzinterventie.nl/internetverslaving-is-de-meest-voorkomende-verslaving-onder-jongeren/

tekst: Max Snijder