NO STRESS!, just soa-test!

DoorMadelief van Duijn

12 januari 2024

Mocht je jezelf willen testen op chlamydia of gonorroe, dan hoef je daarvoor niet langer meer gespannen achter de telefoon een afspraak te maken bij de GGD. Je kan vanaf nu namelijk een zelftest halen bij de Albert Heijn om te zien of je besmet bent met een van de genomede geslachtsziekten. Het doel van de fabrikant is om soa-tests op deze manier makkelijk bereikbaar te maken voor mensen.

Zelftest

Met de zelftest van 49 euro kun je controleren of je besmet bent met een chlamydia- of gonorroe-infectie. Dit zijn twee van de meest voorkomende soa’s in Nederland. De fabrikant, Homed-IQ en de supermarktketen denken dat mensen op deze manier laagdrempeliger kunnen controleren of ze besmet zijn met een soa, dan bijvoorbeeld een doktersbezoekje of een afspraak bij de GGD. “Met deze zelfafnametest kan vanuit huis anoniem en eenvoudig urine worden afgenomen”, schrijft Albert Heijn. De test stuur je vervolgens gratis naar het gecertificeerde laboratorium voor analyse. “Daarna ontvang je de testuitslag snel en vertrouwelijk via een beveiligd online portaal.”

Waarom word het nu acceptabel?

De GGD wilt de drempel laag houden, zodat studenten sneller aan de bel trekken om zeker te weten dat ze wel of niet een soa hebben opgelopen. Als je zelf niet weet welke test je moet halen kan je eerst altijd een adviestest doen op de GGD site om te zien wat jij misschien hebt opgelopen, je kan dan makkelijker weten welke test je kan halen zonder gestrest er over te zijn.

Het is belangrijk om soa’s zoals chlamydia of gonorroe vroegtijdig op te merken en te behandelen, anders kan dit ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Zo schrijft SoaZelftester.nl op haar website dat een chlamydia-infectie ervoor kan zorgen dat de eileiders of zaadleiders ontstoken raken. Als deze ontsteking niet op tijd behandeld wordt, kun je naast koorts en buikpijn ook onvruchtbaar worden of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgen.