Do’s en dont’s op je stage: praktische Tips voor een geslaagde stageperiode

DoorJulie Scholten

12 januari 2024

Het is al bijna februari. De maand waar een grote groep studenten van het Mediacollege op stage gaan. Sommige studenten hebben hun stage al geregeld terwijl andere studenten nog druk aan het zoeken zijn naar hun veelbelovende stageplek. Je zult vast wel een beetje zenuwachtig zijn voor de stageperiode, of juist helemaal niet? Wat doe je aan op je eerste stage dag? Neem je nu wel lunch mee naar je stage? En ga je je nu volwassener voordoen dan je eigenlijk bent?

Een fijne start van je stage is erg belangrijk, het is namelijk de basis van de gehele periode. Wij hebben wat tips voor je zodat je zonder zorgen de stageperiode in kan gaan!

Start van je stage

Het is 12 februari, je eerste dag op stage begint vandaag. De eerste dag van je stage is een opwindende stap naar de professionele wereld. Het is een kans om indruk te maken, te leren en jezelf te ontwikkelen.

Allereerst is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je op tijd bent en dat je de juiste documenten en benodigdheden bij je hebt. Dit toont aan dat je georganiseerd en betrouwbaar bent. Neem ook de tijd om wat onderzoek te doen over het bedrijf waar je stage loopt. Ken hun missie, visie en recente prestaties. Dit kan handig zijn tijdens gesprekken met collega’s.

Kleding maken de mens

Wat betreft je uiterlijk, probeer je een beetje te kleden naar de vibe van het bedrijf. Een goede eerste indruk begint vaak met hoe je je kleedt, dus kleed je gepast en verzorgd. Maar het allerbelangrijkste is: wees vooral jezelf en doe iets aan waar jij je comfortabel en zelfverzekerd in voelt.

Op je eerste dag is het belangrijk om open te staan voor nieuwe ervaringen en om een positieve houding te tonen. Wees nieuwsgierig en stel vragen om meer te leren over de organisatie en je taken. Luister goed naar instructies en neem notities om later gemakkelijk te kunnen refereren aan belangrijke informatie.

Goede communicatie

Bovendien is effectieve communicatie essentieel. Zorg ervoor dat je duidelijk en beleefd communiceert met je collega’s en leidinggevenden. Wees ook bewust van je lichaamstaal, want dit speelt een grote rol in hoe je wordt waargenomen. Een zelfverzekerde en respectvolle houding kan helpen om serieus genomen te worden.

Tot slot, wees proactief en neem initiatief waar mogelijk. Als je klaar bent met een taak, vraag dan naar meer werk of zoek naar manieren om bij te dragen aan lopende projecten. Toon interesse in wat er gebeurt binnen het bedrijf en zoek mogelijkheden om jezelf te onderscheiden.

Door je goed voor te bereiden, een professionele uitstraling te hebben, een positieve houding aan te nemen, effectief te communiceren en proactief te zijn, leg je een stevige basis voor een succesvolle stageperiode. Deze eerste dag is een kans om te groeien en te leren, dus maak er het beste van en geniet van de ervaring!