30 miljoen deal or no deal?

DoorAmé Achthoven

12 januari 2024

We kennen het allemaal wel: een grote prijs die ieder jaar wordt gewonnen door één geluksvogel. Ook al is de kans klein dat je gaat winnen, we doen toch altijd weer mee. Waarom voelen we ons aangetrokken om mee te doen en als je wint wat ga je doen met al dat geld?

De Staatsloterij bestaat al zo’n 298 jaar, het werd in 1726 opgericht en is hiermee de oudste loterij van de wereld. Ook dit jaar was de Oudejaarsloterij er weer met een hoofdprijs van 30 miljoen. De allereerste trekking was in de Ridderzaal in Den Haag met de hoofdprijs van 30.000 gulden in 1726.

Hoe groot is de kans?

De kans dat je een prijs wint is 1 op 2. De kans op de hoofdprijs is een op zeven miljoen, dat is natuurlijk een hele kleine kans maar toch zijn er veel mensen die altijd meespelen. De grootste reden is dat mensen vooral voor de lol meespelen, het kan alle kanten op gaan en vaak denken ze: ‘je weet maar nooit’. Ze proberen erin te geloven dat ze het gaan winnen. Ze overschatten de kans om te winnen en zijn bang om een grote prijs mis te lopen. Gemiddeld spelen er ruim 2,96 miljoen mensen mee met de Staatsloterij.

Wat doe je met 30 miljoen?

Stel dat je toch het grote geld wint. Wat doe je er dan mee? Want het is best wel een hoog bedrag. Dit jaar is de trekking ook al weer ten einde. Na twee weken heeft de winnaar die een lot kocht in Woensdrecht zich gemeld. De kersverse miljonair is nu in het bezit van 30 miljoen. Hij had pas een week na de trekking het winnende lot gecheckt, hij moest het even laten bezinken zei hij.

En dan heb je opeens 30 miljoen op je bank, er zijn altijd mensen die niet zo goed weten wat ze ermee aanmoeten en gewoon verder gaan met wat ze in het dagelijks leven doen. Maar er zijn zeker ook mensen die erin doorslaan, die het bijvoorbeeld in één keer uitgeven of er mee gaan uitsloven. Dat kan natuurlijk slechte invloed hebben. Zo vertelde loterijwinnaar Cees (76) uit Heemskerk dit jaar dat hij worstelt met de veranderingen in het leven als kersverse miljonair. De man won op 1 januari 2.804.761 euro in de Postcodeloterij. Kortom het is aan iedereen wat hij/zij er mee doet, als je er maar goed over na denkt of het slim en verstandig is.