Afgewezen voor je stage, hoe ga je ermee om?

DoorNoëmi Achthoven

10 januari 2024

De meeste jongeren hebben ervaring met afwijzingen door bedrijven of scholen. Stage is voor veel studenten in zicht op de agenda, maar heeft elke student al een plek gevonden? Soms hebben bedrijven toch iemand anders gevonden die beter bij hen aansluit. Of ze zijn je vergeten en je hoort niks meer terug… Het andere bedrijf wijst je weer af omdat je MBO doet en ze liever iemand aannemen die op een HBO opleiding studeert.

Het is nooit fijn om te horen dat je niet bent aangenomen, soms ook best demotiverend. Ook studenten van onze school hebben hier last van gehad. Daarom komen wij met de vraag, Hoe ga je met een afwijzing om?”

Victor

Ik ben afgewezen bij mijn schoolkeuzes. Een keer bij een Montessori school en een andere middelbare school. Het is wel jammer maar ook weer een drive om door te gaan en meer je best te doen. Want je hebt het uiteindelijk nodig, je doet het voor jezelf. Ik neem het nooit persoonlijk, daar kijk ik wel doorheen. Het was niet lastig om verder te zoeken ik kon snel wat nieuws vinden, doordat er zoveel mogelijkheden zijn. Mijn advies is om gewoon jezelf te zijn en heel veel opties te bekijken en lekker door te gaan. Je zit niet op school voor stage, je zit hier voor jezelf.

Jesse

Het voelde natuurlijk heel stom om afgewezen te worden, maar dat nam ik niet persoonlijk. Er zijn altijd andere bedrijven waar je naartoe kan gaan. Van sommige bedrijven kreeg ik een wat vervelender gevoel bij de afwijzing, omdat ik daar graag had willen werken. Graag wil ik dan ook zeggen dat je niet stil moet staan bij een afwijzing en gewoon door moet zoeken tot je de juiste vindt.

Lieve

Het was een groot bedrijf dus ik kon het wel aan zien komen, de kans is dan veel kleiner om aangenomen te worden. Je moet gewoon bij heel veel bedrijven solliciteren en dan komt er echt wel een bedrijf dat jou wil hebben. Denk nooit dat je na de eerste beste afwijzing nooit meer iets gaat vinden. Ga gewoon door, zet die stap om naar nieuwe kansen te kijken.

Je hoort het, het ligt niet aan jou. Sommige bedrijven hebben meer sollicitanten dan de ander en er zijn zoveel bedrijven die jou wel een kans willen geven. Alleen moet je natuurlijk wel overal solliciteren. Dan kom je ze tegen! Blijf jezelf pas je niet aan, je moet het ook leuk vinden en je fijn voelen bij een bedrijf. Stap één is de afwijzing aan te gaan en stap twee is om niet op te geven. De laatste stap drie is om jezelf te blijven.