Audities bij opleiding filmacteur

DoorPascal Niesen

9 januari 2024

In een gesprek met Willemijn van der Ree, een van de docenten filmacteur op Mediacollege Amsterdam, wordt het proces van de audities voor de filmacteur opleiding uitgelicht. Met drie verschillende stappen op de intake en strikte criteria, laat dit artikel de reis naar toelating zien.

Fase 1

De eerste fase begint met een auditie dag waar 30 kandidaten samenkomen voor een open les. Hier ondergaan ze verschillende acteeropdrachten, van fysieke uitdagingen tot abstracte scenario’s die hen uit hun comfortzone halen. Er wordt het meest gekeken naar lef aanpassingsvermogen. Terwijl samenwerkingsopdrachten inzicht bieden in het vermogen van de kandidaten om in teamverband te werken.

Na deze eerste ronde volgt de tweede fase, de camerafase. Hiervoor moeten kandidaten een monoloog en dialoog uit een Nederlandse speelfilm of serie voorbereiden. Met een derdejaars moet de kandidaat de dialoog uitvoeren, hier wordt gelet op flexibiliteit van de kandidaat. Terwijl onverwachte veranderingen in de uitvoering laten zien hoe snel de kandidaten zich kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

De derde en laatste stap omvat persoonlijke gesprekken, waarbij wordt ingegaan op de motivatie en geschiktheid van de kandidaten voor de opleiding. “Een sterke passie en doorzettingsvermogen zijn essentieel, aangezien de opleiding best intens is.” Zegt Willemijn.

Selectieproces

Het selectieproces draait om een combinatie van factoren. Naast acteertalent wordt motivatie gewogen, omdat de opleiding veeleisend is. “Het vermogen om goed te spreken, inclusief improvisatie en duidelijke uitspraak, wordt als erg belangrijk beschouwd, en een goede beheersing van de Nederlandse taal is nodig.” zegt Willemijn.

“Met een overvloed aan aanmeldingen zijn de eerste afkeuringen al vroeg, aangezien velen zonder geldige reden niet komen opdagen.” Zegt Willemijn. Tijdens de eerste open les wordt de comfortzone van kandidaten goed bekeken. Wie niet uit hun comfortzone durft te komen, riskeert om al snel afgewezen te worden.

Voorbereidingen

Willemijn van der Ree benadrukt hoe belangrijk voorbereiding is. “Kandidaten moeten hun tekst kennen en begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Ze moeten zich volledig durven uiten, zonder angst voor het podium en de camera.” Een duidelijke motivatie en begrip van de filmacteur opleiding zijn ook cruciaal.

Als afsluiting geeft Van der Ree waardevol advies aan toekomstige kandidaten “Wees bij een van de open dagen en kijk veel Nederlandse speelfilms, om zo meer dingen te leren omtrent het acteren in een Nederlandse speelfilm.”