TikTok: van swipen naar struggles

DoorMadelief van Duijn

11 december 2023

Moeilijk wakker worden en gelijk even op TikTok, aan de ontbijttafel TikTok kijken, in de trein zitten en TikTok even checken. We zitten er steeds vaker op of we het willen of niet. Kunnen we er niet gewoon van af gaan? De app weggooien van onze telefoon, of is er iets mee waardoor we blijven scrollen?

Waarom eigenlijk ook?

We zeggen zo vaak tegen elkaar dat TikTok eigenlijk echt super veel tijdverspilling is, en we zo veel andere dingen kunnen doen op dat moment. Zoals een boek lezen, kamer opruimen of zelfs dingen die al lang gedaan hadden moeten zijn. Toch laten we ons zelf toe om uren te blijven scrollen, volgens UGent zitten we gemiddeld 82 minuten per dag op TikTok. Hoe komt dat nou, het is zo dat 4 op de 5 personen onnodig op TikTok zitten gewoon omdat we denken dat er niks te doen is.

Of na een lange dag op bed neervallen en uren door TikTok te scrollen, Er zitten ook steeds meer bedrijven op het platform, NOS, jeugdjournaal en anderen nieuwsdiensten die je op te hoogte houden van belangrijke gebeurtenissen, waardoor we ons op de hoogte willen laten houden, dus we scrollen nog langer door tot we zien of we nog iets missen in de social mediawereld.

Hoe verminderen we onszelf?

Gooi de app van je telefoon, nou dan praten we te makkelijk, want gewoon stoppen lukt ons jongeren gewoon niet. Wat je zou kunnen doen is bijvoorbeeld een tijdslot op de app zetten, dit kan via instellingen op je telefoon. Dan is het tijd om wat nuttigs te doen, bijvoorbeeld het huis opruimen, boek lezen of lekker naar buiten.

We moeten in het grootste geval TikTok niet zo erg meer in onze dag routine stoppen, geef jezelf momenten in de dag. Vandaag mag ik rond lunch en als ik ga slapen even checken, en straks denk je, ik heb die rare app waar ik te lang op zit helemaal niet meer nodig.