Kerstmarkten, dit wil je niet missen!

DoorAmé Achthoven

8 december 2023

De feestdagen staan op de stoep en dat betekent gezelligheid, familie en lekker eten. Ook zijn de Kerstmarkten in volle gang, een markt die eenmalig of vaak wel enkele weken lang, voor kerstmis wordt gehouden. De markten werden van origineel vooral gehouden op pleinen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Echter zijn de kerstmarkten tegenwoordig verspreid over de hele wereld.

Op een kerstmarkt staan diverse kraampjes, vaak in de vorm van houten hutjes. Er zijn bij deze kraampjes kerstartikelen te verkrijgen, maar ook lekkernijen zoals glühwein, braadworst of oliebollen. Een kerstmarkt is dus een onderdeel van een kerstevenement, dat vaak rond december begint tot ongeveer januari.

Kerstmarkten in Nederland

Je hebt ze dus zowel in Duitsland en andere landen, maar hoe zit het eigenlijk in Nederland? Wat zijn nou echt de leukste kerstmarkten van ons land? Één van de leukste en gezelligste is onder andere die in Deventer. Een uurtje reizen vanaf Amsterdam en dan ben je er. De kerstmarkt staat bekend om zijn mooie en gezellige kraampjes, waar lokale ambachtslieden hun vakmanschap laten zien, meldt het rtlnieuws. Met muziek, hapjes en heel veel kerstlampjes kom je helemaal in de kerststemming. Ook is dit jaar Haarlem in aantocht, als het aankomt op kerstmarkten. Met zijn pittoreske straatjes en historische charme brengt het de kerstmarkt tot leven. Dit jaar staan er bijna 350 kramen verspreid over 12 locaties in de binnenstad.

Als je lekker dichtbij wil blijven, is Amsterdam onze hoofdstad een goede optie. Die straalt altijd tijdens de kerstperiode en mag zeker niet ontbreken in dit rijtje. De zo altijd sfeervolle grachten worden versierd met lichtjes en de bekende dam wordt omgetoverd tot een kerstdorp. Zeker de Bijenkorf pakt altijd uit als het gaat om versiering. Er zijn minimaal 45 verschillende stands en een Schaatsbaan met het Rijksmuseum op de achtergrond, maakt de markt een must-visit! Nog één die dichtbij zit, is de kerstmarkt in Leiden. Voor het eerst dit jaar organiseert Leiden een kerstmarkt, op de prachtige hooglandse kerkgracht. Omliggende grachtenpanden en schaatsbaan zorgen voor een ultieme kerstsfeer. Absoluut het bezoeken waard!

Langer reizen, maar zeker de moeite waard is Maastricht, want die is wederom het toneel voor één van de gezelligste kerstmarkten van Nederland: Het Magisch Vrijthof. Het sfeervolle plein wordt omgetoverd tot een winterparadijs met een reuzenrad, schaatsbaan en uiteraard sfeervolle kraampjes. Lekker slenteren langs de kraampjes en vergeet zeker niet de Limburgse vlaai mee te pakken.

Bedreigingen

Er zijn dit jaar ook wat speculaties over kerstmarkten, namelijk dat in Duitsland een aantal kerstmarkten bedreigingen hebben ontvangen tot poging van een aanslag, meldt het AD en Nu.nl. Gelukkig is het niet zo ver gekomen want er zijn een aantal mensen opgepakt, waaronder twee tieners van 15 en 16 jaar oud. Ook een man van 20 jaar is aangehouden voor het plannen van een aanslag in Hannover. Maar 7 jaar geleden is het wel mis gegaan in Berlijn, toen is er een aanslag gepleegd op een kerstmarkt, waar in totaal 12 mensen zijn omgekomen en 67 gewonden zijn gevallen. Gelukkig is het in Nederland nog niet zo ver gekomen en kan je gewoon naar één van de bovenstaande leukste kerstmarkten. Maar houdt het in je achterhoofd en vermijdt onnodige druktes.