Grote feesten door heel Amsterdam, praat mee!

DoorEva Louise Spits

8 december 2023

Het komende jaar worden vele evenementen georganiseerd door de hele stad om het 750 jarige bestaan van de stad te vieren. Zoals een een feest op de snelweg en tentoonstellingen door de hele stad. MBO-studenten zijn gevraagd om mee te denken over de feestviering in de stad.

Het ontstaan van de stad

Amsterdam is gebouwd tussen 1250 tot 1275 langs een dam over de Amstel en lang de ij. Huizen, bakkers, schoenmakers en kerken werden steen bij steen gebouwd tot het zover was. In 27 oktober 1275 was de eerste schriftelijke vermelding van het dorp Aemstelledam. Amsterdam is door de eeuwen heen gegroeid tot een wereldstad. De stad trekt veel toerisme door de rijke cultuur en iconische grachtenpanden. Het is dan ook geen verrassing dat het 750-jarige bestaan van de stad groots wordt gevierd.

Stichting Amsterdam 750

De plannen voor viering van het 750-jarige bestaan van Amsterdam liggen al lang op tafel. In 2011 is het fundament al vastgelegd, acht jaar later in 2019 is de stichting Amsterdam 750 opgericht. De stichting heeft vele geïnteresseerden verzameld, door de loop van tijd hebben vele mensen, bedrijven, organisaties en kunstenaars zich gemeld met ideeën voor activiteiten en acties voor de stad haar verjaardag. Door de hele stad worden een jaar lang Musicals, tentoonstellingen, sportactiviteiten, buurt feesten en foto exposities gehouden. De stad viert een jaar lang vast van 27 oktober 2024 tot 27 oktober 2025.

Feest op ring A10

Het is niet geen autovrije zondag zoals in de jaren 70 maar toch krijg je de kans om rond te lopen op de snelweg. De A10 ring van Amsterdam afgesloten op 21 juni 2025. Burgermeester Halsema wilde een grote viering en zal daarom de ring afzetten zodat er door iedereen groot feest kan worden gevierd op de snelweg met muziek, theater, sport en dans. De dag is speciaal uitgekozen omdat 21 juni namelijk de langste dag van het jaar is zodat het feest zo lang mogelijk door kan gaan. Vrijdagavond op 20 juni wordt na de spits de ring tussen de afslag naar de A5 en de afslag naar de A1 afgezet om het feest groot op te bouwen. De snelweg zal weer beschikbaar zijn voor de maandagochtend spits.

Feestelijk programma MBO-studenten

De verjaardag van Amsterdam wordt gevierd met iedereen en door iedereen. Daarom wil stichting Amsterdam 750 graag de ideeën horen van de MBO-studenten van Amsterdam. Zodat ook de jongeren gezellig mee de stad in gaan.

Welke feestjes zijn leuk, welke muziek is tof en wat is een leuk idee om te doen op de viering op de A10, hockeyen of voetballen misschien? Als je een leuk idee hebt kan je mee brainstormen in het stadhuis. Om je goed aan het denken te zetten krijg je gratis pizza en zelfs een cadeaubon. Als je interesse hebt dan kan je aanmelden bij s.van.der.pijll@amsterdam.nl en stuur je naam + achternaam, of je student of docent bent en welke opleiding je volgt bij jouw school. Zo kan jouw idee een leuke activiteit zijn tijdens de 750 jarige verjaardag van de stad Amsterdam.