100 Jaar NEMO: Van Rommelzolder tot Wetenschappelijk Spektakel!

DoorMorris de Rooij

6 december 2023

Het hoogtepunt komt op 8 december 2023, de 100ste verjaardag van NEMO, met wetenschappelijke experimenten op het water aan het Oosterdok in Amsterdam. Genodigden kunnen het Gala van de Nieuwsgierigheid bijwonen, terwijl het Festival van de Nieuwsgierigheid op 9 en 10 december NEMO openstelt voor alle bezoekers.

Daarnaast staat dit jubileumjaar in het teken van onderzoek naar nieuwsgierigheid. Tijdens het Weekend van de Wetenschap in oktober wordt een landelijk onderzoek gelanceerd, waarbij NEMO-professor Maartje Raijmakers nieuwsgierigheidsverschillen tussen mensen onder de loep neemt, van 8 tot 100 jaar oud. Het doel? Beter inzicht krijgen in de verandering van deze eigenschappen gedurende ons leven.

Met ruim 700.000 bezoekers per jaar heeft NEMO zich getransformeerd tot een interactief museum. En nu, ter ere van het eeuwfeest, gaat NEMO het land in met de NEMO Science Tour. Van Leeuwarden tot Delft, gedurende 100 dagen reist de tour kriskras door Nederland, met verrassende demonstraties en interactieve proeven die het publiek laten ontdekken hoe een vliegtuig in de lucht blijft, waarom het geluid van een auto verandert en hoe je zelf een raket kunt lanceren.

De Evolutie van NEMO door de Jaren Heen

In 1923 begon het allemaal op een volgepakte rommelzolder in Amsterdam, waar schilder en verzamelaar Herman Heijenbrock het Museum van den Arbeid oprichtte. Zijn visie? De gewone burger, vooral de jeugd, betrekken bij industriële ontwikkelingen en kennis laten maken met technologie. Het museum kreeg in 1954 de naam Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek (NINT).

Een sprong naar 1997 bracht ons naar het iconische gebouw boven de IJtunnel. Oorspronkelijk NewMetropolis genoemd, evolueerde het in 2000 tot Science Center NEMO en werd in 2016 officieel het NEMO Science Museum. Maar de roepnaam blijft simpelweg NEMO.

­­