NS: meer treinen, voordeel voor onze studenten?

DoorMick Versluis

5 december 2023

Je kent het vast wel: volle treinen, treinen die uitvallen of flinke vertragingen. Als het aan NS ligt wordt dit een stuk minder. Vanaf zondag 10 december rijden er namelijk ruim 1800 extra treinen per week. Vanuit Noord-Holland richting Amsterdam verandert er niet veel.

Tussen de grote steden gaan weer vier treinen per uur rijden, waar dit eerst twee was. Dit komt omdat het aantal reizigers weer het niveau aantikt van voor de coronapandemie. Dit geldt ook voor tijdens het weekend en in de daluren. Volgens NS past dit beter in het nieuwe reisgedrag na corona.

Ook gaat het aantal treinen tussen populaire trajecten omhoog, zoals tussen Amsterdam en Breda. Deze ging eerst maar eén keer per uur, dit word nu drie keer. Een aantal andere belangrijke wijzigingen is de reistijd naar Berlijn, die met een half uur zakt, ook komen er meer treinen tussen Heerlen en de Randstad. Waar nodig zal NS in 2024 nog extra verbeteringen toepassen.

Daar staat tegenover dat er een aantal treinen zullen worden geschrapt, op rustige momenten. Dit geldt voor treinen tussen Amsterdam en Almere, Utrecht en Woerden en Hoofddorp en Leiden. Dit geldt vooral voor vrijdagen, volgens de NS zijn de treinen dan erg rustig op deze trajecten.

Veel studenten op MA komen uit Noord-Holland, uit informatie van de NS blijkt dat er op deze trajecten niks veranderd. Dus helaas, geen extra smoesje om te laat te komen.