Mentale gezondheid studenten mbo krijgt prioriteit!

DoorJoan Baas

1 december 2023

Voor lange tijd werd over mbo-studenten heengekeken. Maar daar begint nu langzaam verandering in te komen. Gisteren is een onderzoek gepresenteerd over het welzijn het de veerkracht van studenten. Ook heb je het programma Test Je Leefstijl die jou tips kan geven om je leefstijl te verbeteren.

Onderzoek

30 november is dus een onderzoek gepresenteerd die elke twee jaar wordt afgenomen bij hbo en universiteit studenten. Maar vanaf nu worden mbo-studenten meegenomen in het onderzoek. Het programma was gestart om om te kijken hoe het ging met studentenwelzijn. En via het onderzoek kunnen ze kijken hoe studentenwelzijn beter en veerkrachtiger wordt.

Test Je Leefstijl

Een onderzoek dat wel echt helemaal voor mbo-studenten is heet: Test Je Leefstijl. Bij dat onderzoek worden je vragen gesteld over vijftien onderwerpen die alles te maken hebben met de manier waarop jij leeft. Denk aan: voeding, slaap, bewegen, beeldschermgedrag, geld en nog meer. Als je die vragenlijst heb ingevuld krijg je persoonlijke tips over wat je kan verbeteren. Het is ook een landelijk onderzoek dus de resultaten die daar uitkomen kunnen alle mbo-studenten helpen. Zo kunnen ze ook zien wat mbo-studenten nodig hebben en wat echt verbeterd moet worden.

Stijn

Als laatste hebben we ook nog Stijn, dit is gestart omdat het steeds duidelijker wordt dat het niet goed gaat op school. De overheid heeft verschillende krachten gebundeld en gezegd dat ze het studentenwelzijn willen helpen samen met onderwijsinstellingen, gemeenten en preventie- en zorgprofessionals. Ze kijken daar ook bij welke scholen het goed gaat en wat ze daarvan kunnen leren.

Wat kunnen wij verwachten?

Wat wij als studenten daar uiteindelijk van kunnen merken is dat er hopelijk betere zorg zal komen. We hebben op het Mediacollege al heel wat handvaten zoals de jeugdadviseurs, de budgetcoach en iemand voor somberheid. Ook hebben we een mental health week later in het schooljaar. Kasper Brouwers, coördinator Trajectbureau zegt: ‘Wat we willen is dat er ook meer aan wordt gewerkt in de klassen, dat jij je goed voelt, dat er aan jou wordt gevraagd hoe gaat het met je? Wat kan ik voor je doen? Hoe kunnen we je verder helpen? Hoe kunnen klasgenoten jou helpen?’

Wat hij nog meer wil verbeteren is dat studenten weten waar ze hulp kunnen vragen. Dat als het niet goed met je gaat dat je weet waar je terechtkan. Hopelijk kunnen we hier in de aankomende jaren verandering in zien.