Als student schulden voorkomen? Tyron weet hoe

DoorMarit Meisner

28 november 2023

Morgen is het eindevent van het 5 weekse programma van MBO Talent. Tyron is student aan de opleiding E-commerce designer op Mediacollege Amsterdam. Hij heeft meegedaan aan het programma. Woensdag presenteert hij samen met zijn groep hun plan.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een vraagstuk opgesteld voor talentvolle mbo’ers. “Wat moet er gebeuren om jongeren te beschermen tegen overmatige schulden als gevolg van achteraf betalen?” Een aantal groepen, bestaande uit mbo-studenten uit heel Nederland, hebben afgelopen 5 weken een plan gemaakt om dit vraagstuk op te lossen.

Achteraf betalen is tegenwoordig erg populair onder jongeren. Apps als Klarna en Afterpay maken het heel gemakkelijk om online te bestellen. Bij het afrekenen hoef je niet meteen te betalen maar daar mag je een aantal weken over doen. Dit soort apps zorgen ervoor dat steeds meer jongeren een schuld opbouwen die ze niet kunnen betalen.

Waarom doe je mee?

Foto: Sanne Couprie

Tyron werd door zijn docent getipt. “Ik kreeg het van Hugo, onze opleidingsmanager, voorgelegd. Hij zei dat dit wel wat voor mij was en het leek mij ook hartstikke leuk.”

In de eerste weken van het project was er introductie. Het vraagstuk werd voorgelegd en de groepen hebben workshops gehad. “We leerden beter presenteren en heel snel brainstormen.” De weken daarna is Tyron met zijn groep aan de slag gegaan met het maken van een plan.

Het plan

“Onze groep heeft bedacht dat er op middelbare scholen een extra vak moet komen. In dit vak moet geleerd worden over geldzaken, dus over hoe jongeren om moeten gaan met achteraf betalen maar ook over andere geldzaken zoals belasting.” Het vak zou Financiële Educatie heten. Dit zou een los vak kunnen worden of samen kunnen gaan met het vak Economie.

Woensdag 29 november is het eindevent van de MBO Talent. Alle groepen presenteren hun plan op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarna is er een borrel. Tyron is niet nerveus. “Ik ben helemaal niet zenuwachtig, ik heb voor grotere groepen gestaan.”