Wat vinden studenten ervan dat PVV heeft gewonnen?

DoorEsmae Dolman

24 november 2023

Deze week waren de verkiezingen voor de Tweede Kamer, een belangrijke dag voor ons land. Mensen kozen de volksvertegenwoordiging. Veel mensen gingen naar de stembus en kozen partijen waarvan ze denken dat ze goede dingen zullen doen voor het land.

Bron: NU.nl

Inmiddels zijn de stemmen geteld en weten we wie heeft gewonnen. PVV op de eerste plek met 37 zetels en GL-PvdA op 25 en VVD op 24. In Noord-Holland is het meest gestemd op PVV en op hbo’s en universiteiten in dezelfde provincie ging de meerderheid naar GL-PvdA, meldt de NOS.

Maar nu is het tijd om vooruit te kijken en zien wat de toekomst gaat zijn. De verkiezingen van woensdag heeft bepaald welke richting ons land opgaat.

De mening van studenten

We hebben studenten op Mediacollege Amsterdam gevraagd wat zij denken over de recente verkiezingen en hoe deze hun kijk op de toekomst van ons land beïnvloeden. En de meningen zijn verdeeld over het onderwerp. “Goed eigenlijk, omdat er een verschil gaat komen,” zegt een student. Een andere student spreek uit: “Ik vind het stom dat hij (Geert Wilders, red) het gezicht is van Nederland, want hij is openbaar racistisch geweest, en het is best beschamend.”

Student Rijk denkt dat Wilders wel meevalt. “Ik vind hun standpunten wel prima en Wilders is iets milder geworden.” Een ander student is verbijstert: “De woorden van Wilders over het anti-islam en heel veel andere dingen ook gewoon waar die anti tegen is erg, ik heb er gewoon geen woorden voor.”

Angst voor grote veranderingen

Een andere student had een wel uitgesproken mening over de PVV: “Ik heb zelf op de PVV gestemd, ik had verwacht dat ze veel stemmen zouden krijgen, ik had niet verwacht dat er zoveel stemmen zouden zijn. Ik vind het goed want ik denk dat Nederland verandering nodig heeft. Heel veel mensen zijn bang dat er drastische veranderingen komen want ze zijn radicaal rechts, ik noem het eigenlijk normaal rechts, want hoe je went of keert er moet altijd een coalitie komen. Je zal altijd water bij de wijn moeten doen. Heel veel dingen die hij zegt kunnen niet veranderd worden, omdat anders je de grondwet moet veranderen en dat kan niet zomaar, dus ik denk dat het een goede verandering is.”