Hoe moeilijk kan overstap van mbo naar hbo nou zijn?

DoorMadelief van Duijn

24 november 2023

Veel studenten van mbo opleidingen doen het, van mavo naar mbo en dan de overstap naar een hbo. Voor sommigen studenten is dat de beste route. Je weet veel meer over apps en hoe je met druk om kan gaan en vaak vinden hbo-scholen het fijner als een student al een ervaring heeft opgebouwd over een opleiding. Hoe denken hbo studenten er over? En is het wel een betere route?

42 procent van gediplomeerden mbo-studenten stromen door naar het hbo, maar het is wel een moeilijke stap? Waar kan je als geen ander jezelf oriënteren dan op de studiekeuze beurs in Utrecht? Hier staan mbo en hbo samen om alles over hun opleidingen te vertellen.

“Overstap goed te doen”

Voor Avans Hogeschool staat Taylor Rengers op de beurs die vandaag en morgen wordt gehouden. Taylor vond de overstap van havo naar hbo niet heel erg: “Ik ben met dingen bezig waar ik echt interesse in heb”. Tussen mbo en hbo zit er niet zo’n groot verschil, aldus Taylor. Veel doorstromers hebben al de ervaring en komen zelf al wat volwassener over dan de gemiddelde hbo’er, doordat ze al een vervolgopleiding deden.

Willem, derdejaars van InHolland Haarlem, heeft een broer die graag na zijn mbo-opleiding naar hbo wilt doorstromen maar vindt de overstap eigenlijk best eng om te maken. De mening van de hbo-studenten is dat mbo-scholen niet heel erg laten zien dat de overstap mogelijk is en haalbaar, er zijn te veel reclame praatjes over de hbo-scholen waardoor de lat te hoog lijkt en het te moeilijk is, maar eigenlijk zit er niet heel veel verschil tussen de niveaus.

De studiekeuzebeurs in Utrecht is vandaag en morgen in de Jaarbeurs. Je kan er gratis naartoe.