Maar hoe worden de stemmen geteld?

DoorMaurits Pijnse van der Aa

22 november 2023

Je kan vanavond tot 21:00 stemmen. Daarna worden de stemmen geteld. Maar hoe verloopt dit proces?

Tienduizenden vrijwilligers tellen vanavond de stemmen op de stembureaus. De stembussen worden geleegd en dan kan er geteld worden. Alle stemmen tellen. De hoeveelheid stemmen moet gelijk zijn aan de hoeveelheid mensen die zijn komen stemmen.

Als er een stem mist moet daar een verklaring voor zijn of er moet herteld worden. Ook zijn er veranderingen dit jaar bij het stemmen tellen. Zo is er nu een gemeentelijk stembureau. waar alle stemmen na het tellen nog een keer worden nageteld. Gemeenten kunnen er ook voor kiezen om eerst op de stembureaus alleen per partij de stemmen te tellen. En daarna pas de dag erna de individuele kandidaten per partij tellen.

Ook de optelbestanden worden openbaar gemaakt. Op vrijdag 1 december word bekend gemaakt welke 150 leden er in de nieuwe Tweede kamer komen.