MBO studenten stoppen steeds vaker met hun opleiding 

DoorShabnam Malekzada

22 november 2023

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren stoppen met hun mbo-opleiding. Maar waarom is dit zo? En kunnen we hier iets tegen doen? In dit artikel zal ik uitleggen hoe dit komt en of er mogelijkheden zijn om dit op te lossen.

In 2020/2021 heeft onderwijsminister Dijkgraaf bekend gemaakt dat er ruim 30.000 jongeren zijn gestopt met hun opleiding. Dit is het grootste aantal in tien jaar tijd. Het gaat hier dan ook voornamelijk om Mbo’ers (Nu.nl, 2023) maar waarom stoppen mbo’ers met hun opleiding? De redenen hiervoor kunnen variëren. Het kan zijn dat de student te weinig motivatie heeft om de opleiding af te maken. Maar mentale gezondheid kan ook in de weg zitten. Als je hierna iets anders wil gaan doen wat niks heeft te maken met je huidige opleiding, dan kan het voelen alsof het geen zin meer heeft. Al kan het wel zonde zijn om midden in het jaar te stoppen.  

Twee leerlingen uit mijn eigen klas zijn vrij recent ook gestopt met de opleiding. Dit kwam vooral doordat ze zichzelf later niet iets zagen doen wat met de opleiding te maken heeft, dat is natuurlijk een eigen keuze, maar kunnen wij als samenleving iets doen zodat studenten sneller voor het mbo kiezen? 

Als eerste zou het helpen als mensen mbo’ers niet als minder zouden zien vergeleken met hbo’ers. Mbo’ers kunnen hetzelfde werk als hbo’ers uitvoeren. Ook zou het fijn zijn als mbo-leerlingen ook worden vermeld in acties met kortingen of dat mbo’ers ook gewoon clubs in mogen en niet worden geweigerd omdat ze op het mbo zitten. Zoals in 2018 gebeurde. Vaak is dit zo bij steden waar studenten vaak uit gaan, zoals bijvoorbeeld in de Leidse club NEXT. (NOS, 2018)  

Ik denk dat het vooral goed is als wij mbo’ers erkenning zullen krijgen voor wat we doen en wat we kunnen, zo worden we niet onderschat en zullen meer leerlingen voor het mbo kiezen. Tegen studenten die willen stoppen met hun mbo opleiding: Overweeg opnieuw waarom je bent begonnen met de mbo-opleiding en welke doelen je probeert te bereiken, ook kan je vrienden, familie of je mentor om advies vragen. Maar welke keuze je ook maakt, als je je best doet kom je er zeker wel!