Wethouder Amsterdam brengt speciaal bezoek aan Filmacteur

DoorLieve Lagerwaard

10 november 2023

Het is vrijdagochtend 10:25 uur en de laatste voorbereidingen voor het bezoek van wethouder Touria Meliani (GroenLinks) worden getroffen. Ze geeft vandaag bij de opleiding Filmacteur en wordt geïnterviewd in de radiostudio van MaLive.

Docent Eric Velu (MEP) legt voor de allerlaatste keer uit wat er moet gebeuren aan de studenten van Mediaproducer. De cameraman staat klaar en dan is ze daar: de auto word recht voor de ingang geparkeerd door haar chauffeur. Eenmaal binnen word ze ontvangen door twee studenten van Filmacteur. Met de microfoon in de hand presenteren ze het programma en zo geven ze een kleine introductie aan onze gast over Mediacollege Amsterdam. Zo vertellen ze dat er 14 opleidingen op deze school zijn te volgen. Na de inleiding worden we naar het gebouw van Filmacteur gestuurd.

Wie is Touria Meliani?

We nemen plaatst in de studio van filmacteur en de cameraman zoekt zijn plekje zodat het beeld goed zichtbaar is. Hier is Touria Meliani aan het woord. Ze begint eerst over wie zij nou eigenlijk is. “Ik kom uit Marokko maar ik ben opgegroeid in de Achterhoek, toen ik klein was was dit een hele fijne groene omgeving om op te groeien.” Maar naarmate ze ouder werd was dit niet een plek waar de reuring hing. “Het was geen plek om te feesten. Ja, de polonaise in het buurthuis dat was er.”

Toch hield ze van de plek waar ze woonde. Zo vertelt ze een bijzonder verhaal: “Mijn ouders wilden iets terug doen voor de buurt, een geschenk geven. Dus kwam mijn vader op het idee om een lam te slachten.” Eerst was dit een raar idee, want zomaar een lam slachten dat kon niet. En bij de slager konden ze alleen varkensvlees halen. Dus het lam werd geslacht. Ze nodigde de hele buurt uit. “Het was zo mooi: ongeacht geloof, overtuigingen of achtergrond: iedereen was samen.”

Verantwoording van een wethouder

Maar wat is haar taak als wethouder? Meliani is wethouder van Kunst en Cultuur, Evenementen en Inclusie en discriminatie-beleid. Ze zorgt ervoor dat de stad een fijne en veilige sfeer is voor iedereen. Ze wilt dat iedereen dicht bij elkaar staat. Ze merkt wel een verschil tussen vroeger en nu. Vroeger waren mensen meer met elkaar en gemeenschappelijker in tegenoverstelling tot nu is dat niet meer zo. “Iedereen is meer met zich zelf bezig,” vertelt ze in de radiostudio. Ze wilt ernaar streven dat mensen meer naar elkaar luisteren. “Zorg voor jezelf maar ook voor de omgeving”. Tuurlijk hangen er ook nadelen aan je beroep heeft zij daar ook last van? “Ik moet me verantwoorden aan de stad, je moet het eens zijn met wat je gaat doen. En er zijn dan altijd partijen die het niet eens met je zijn.”

Maar waarom specifiek Filmacteur? Zelf vind ze cultuur en media een hele belangrijke rol in onze samenleving. “Het is belangrijk hoe we media blijven maken en hoe we dat over brengen aan iedereen, zo vertel je een verhaal aan iemand.” Na de gastles schoof Meliani ook nog aan in de studio van MaLive om haar verhaal op de radio te vertellen.