Big DaDa weer een groot succes

DoorLucie van der Hulst

3 november 2023

De voorbereiding heeft een jaar geduurd, maar het was het waard. Het kunstfestival Big DaDa is nu al twee weken bezig en het is weer een groot success. Morgen wordt het festival feestelijk afgesloten met museumnacht.

Op bezoek

Lieve en Madelief van de opleiding mediaredactie zijn op bezoek gegaan bij Big DaDa op de dag van de opening. “Ik vond het een leuke en leerzame tentoonstelling. Ik wist daarvoor nog niks over Dadaisme en nu wel.” vertelt Lieve. “Ik vond het een rare belevenis” voegt Madelief toe.

“Kunst als reactie op bizarre wereld”

Video-installatie bij Big DaDa Festival

Tijdens het interview vertelde Lieve aan een van de organisatoren van het festival Kim Nathalia tijdens hun interview dat ze eigenlijk nog erg onwetend is over Dadaisme. Lieve is niet de enige, veel mensen zijn nog onwetend over wat Dadaisme nou precies inhoudt. “Dada was een kunststroming ongeveer honderd jaar geleden als reactie op de Eerste Wereldoorlog. De kunstenaars hebben als reactie veranderd wat kunst betekent, ze hebben het onlogisch en absurd gemaakt, met veel humor. Het was kunst als reactie op een bizarre wereld.”, vertelt Kim.

In een eerder geschreven artikel over Big DaDa kun je meer lezen over de geschiedenis van Dadaisme.

Het idee

Het uitgangspunt van BigDaDa is de integratie met de museumnacht. Dat is elk jaar een nacht waarin de musea in Amsterdam hun deuren openen na de normale sluitingstijd. Ook is de museumnacht een manier om mensen die normaal geen musea bezoeken wel een keer een museum te laten bezoeken, zodat er meer mensen in aanraking komen met kunst.

De museumnacht was niet het enige uitgangspunt “We hebben gekeken naar wat jongere mensen bezig houdt, en nu is de wereld natuurlijk heel digitaal. Technologie speelt een belangrijke rol.”, vertelt Kim, daarom de referentie naar Big Data. “Artificial intelligence, internet, algoritme alles wat er vandaag de dag speelt, hebben we er ook in verwerkt.”

Op zaterdag 4 november eindigt Big DaDa op de museumnacht. Helaas zijn alle kaarten voor museumnacht 2023 uitverkocht.

Kijk hier naar de reportage van redacteuren/verslaggevers Lieve en Madelief: