Winterdip: wat kun je er tegen doen?

DoorMarit Meisner

31 oktober 2023

Afgelopen weekend is de wintertijd weer ingegaan. Dat betekent dat de klok een uur achteruit is gegaan. Volgens Arts en Zorg zorgt dit bij veel mensen voor een winterdip. Wat is een winterdip en wat kun je ertegen doen?

In veel landen wordt gebruik gemaakt van de zomertijd en wintertijd. Nederland doet hier sinds 1977 aan mee. Wintertijd is de officiële tijd en zomertijd wordt gebruikt om energie te besparen. Het blijft dan in de zomer een uurtje langer licht waardoor je minder snel je lampen of verwarming aan hoeft te doen. Klinkt best handig toch? Wel is er veel kritiek op.

Zodra de wintertijd ingaat, is het dus weer een uur eerder donker. Veel mensen worden hier somber van. Dit is de winterdip. 1 op de 3 mensen zegt hier last van te hebben en bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen. Mensen ervaren klachten als vermoeidheid, somberheid en lusteloosheid. Tijdens een winterdip heb je dus last van een slecht humeur door de korte, donkere dagen. Om jullie hier doorheen te helpen heb ik een aantal tips.

  1. Haal het daglicht naar binnen. Ons lichaam moet wennen aan het sneller donker worden. Daarom is het goed om het in huis licht te houden. Doe dus je gordijnen open en de lichten aan.
  2. Blijf bewegen. Door lekker te bewegen maakt je lichaam een gelukshormoon aan. Een korte wandeling door het park of op de fiets naar school kan al genoeg zijn.
  3. Zorg goed voor jezelf. Richt je aandacht op dingen waar je blij van wordt en ga leuke dingen doen. Dit helpt tegen negatieve gevoelens.
  4. Eet gezond en gevarieerd. Ook in de winter moet je natuurlijk op je vitamines letten! Eet dus zoveel mogelijk groente en fruit en zo min mogelijk suiker.

Er is dus genoeg te doen om een winterdip tegen te gaan. Ga leuke dingen doen, ga erop uit en zorg goed voor jezelf, dan is het voor je het weet weer lente.