Geld betalen voor reclameloos Instagram en Facebook

DoorMiriam Felix

31 oktober 2023

Gratis op Instagram of Facebook zonder advertenties is vanaf november niet meer mogelijk. Door de strenge privacywet van Europese Unie, moet moederbedrijf Meta van onder andere Instagram en Facebook strenger omgaan met hun privacy regels.

Het Europese Hof van Justitie is al langere tijd kritische op Meta. Dit komt door hoe het bedrijf omgaat met privacygevoelige informatie. Eerder dit jaar kreeg het bedrijf in de EU nog een boete van enkele honderden miljoenen voor het overtreden van de privacywet.

Binnenkort moeten mensen gaan betalen als ze zonder reclame gebruik willen maken van Instagram en Facebook. Het bedrijf Meta verzameld allerlei informatie over mensen, dit doen ze omdat ze willen weten wat je leuk vindt. Als jij bijvoorbeeld veel kleding of fashion dingen leuk vindt, dan krijg je hoogst waarschijnlijk ook advertenties van verschillende kleding merken. Dit gebeurt niet alleen met fashion, maar ook met bijvoorbeeld politiek of andere zaken. In de toekomst kan je alleen nog via de betaalde versie voorkomen dat Meta jouw informatie gebruikt.

Lisanne Hummel, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, zegt in een interview met de NOS: “Ik kan me voorstellen dat mensen gebruik zouden maken van deze nieuwe betaalde versie. Maar mensen die kwetsbaarder zijn voor reclames, zoals jongeren, zullen ook niet snel een abonnement gaan aanschaffen.”

Het abonnement komt in Europa uit voor mensen die achttien jaar en ouder zijn. Het kost wel wat geld. Als je alleen op het web gebruik maakt worden de kosten €10 euro, maar als je op IOS of Android gebruik maakt van een van de apps worden de kosten hoger. Zij zullen €13 euro gaan betalen.

Wij zijn benieuwd naar jullie meningen, zouden jullie het wel of niet aanschaffen? Geef je mening hier onder!