Haal het meeste uit je tussenjaar!

DoorJoan Baas

25 oktober 2023

Tropische stranden, zonnebaden, cocktails drinken en het allerbeste: gewoon even helemaal niks doen. Dat is een ideaalbeeld van hoe je tussenjaar kan zijn. Maar wat zijn eigenlijk allemaal je mogelijkheden? En hoe kan jij het beste je tussenjaar benutten? Dit zijn tips en tricks voor als je een tussenjaar wil nemen!

Drie studenten van het Mediacollege hebben een enquête ingevuld om te zien of ze interesse hebben in een tussenjaar. Twee van hen willen een tussenjaar nemen. En de andere student zou er wel interesse in hebben.

Wat is belangrijk?

Bron: Pixabay
Bron: Pixabay

Tot je zestiende ben je leerplichtig, maar je hebt tot je achttiende een kwalificatieplicht. Dit betekent dat je verplicht bent om naar school te gaan totdat je een havo, vwo of mbo-niveau 2 en hoger diploma hebt behaald. Als je jonger bent dan zestien en nog leerplichtig bent kan je ook een tussenjaar nemen. Hiervoor moet je contact opnemen met de afdeling leerplicht van de gemeente waarin je woont. Een leerplichtambtenaar zal dan jouw persoonlijke situatie bekijken. Als je een goede dag- en weekinvulling hebt, nieuwe vaardigheden leert en jezelf stimuleert om zelfstandig te zijn kan je een vrijstelling krijgen voor een tussenjaar.

Wat kun je allemaal doen?

Je kunt verschillende dingen doen, als je avontuur en uitdaging zoekt, kun je gaan backpacken. Het is populair om naar Thailand te gaan, maar je kunt ook rondreizen in Europa. Is dat helemaal niks voor jou? Een nieuwe taal leren is dan ook leerzaam. Er staan cursussen online waarbij je naar een land toe reist en daar een nieuwe taal kunt leren. Vind je reizen niet leuk en blijf je liever in Nederland? Dan kan je vrijwilligerswerk doen, dat is goed voor je en je helpt mensen. Er zijn genoeg plekken waar mensen gezocht worden om te helpen.

Tips

Hier zijn drie tips die je kunnen helpen:

Stel doelen: Wat wil je bereiken in je tussenjaar? Het is goed om daarover na te denken. Door doelen te stellen voor jezelf kun je het meeste halen uit je tussenjaar.

Wees flexibel: Er kunnen dingen fout gaan of anders lopen, ondanks dat je een planning hebt. Wees bereid om je aan te passen en om te gaan met nieuwe situaties.

Hou alles bij: Is het niet superleuk als je later terug kan kijken op wat je allemaal hebt meegemaakt. Er zijn ook apps in de appstore waarbij je met familie en vrienden kan delen waar je bent geweest.

Ongeacht van wat je allemaal gaat doen, een tussenjaar kan een onvergetelijke ervaring zijn. Je hebt de kans om te groeien als persoon, jezelf beter te leren kennen en nieuwe dingen te leren op een manier dat niet mogelijk zou zijn bij een opleiding. Dus stel je doelen, denk om alle belangrijke dingen die geregeld moeten worden voordat je op pad gaat en haal het meeste uit je jaar!