Verantwoord ADE doorkomen

DoorMila Šljivić

18 oktober 2023

ADE komt eraan, het grootste evenement van Amsterdam. Ga jij ook feesten met je vrienden! Zorg ervoor dat jij en je vrienden verantwoord en veilig ADE doorkomen.

Drugs op het internet     

Drugs onder jongeren is steeds meer genormaliseerd. Verschillende programma’s als Drugslab en spuiten slikken zorgen ervoor dat jongeren goed geïnformeerd worden over de werking en bijwerkingen van het gebruiken van drugs. Het is geen taboe meer. Op het internet is veel informatie te vinden over de effecten en juiste dosering. Handig als je voor de eerste keer iets gaat gebruiken.                                                                                                                                                   

Vragen tijdens het uitgaan

De organisatie Unity is samen met Jellinek een project gestart om de schade van uitgaanders te minimaliseren. Op verschillende festivals en feesten zijn zij te vinden en kun je bij hun terecht voor vragen. Daarnaast hebben zei nog een podcast (Unitydrugsinfopodcast) en Instagram account (@unityinfo) waar zei verschillende onderwerpen over drank en drugs gebruik bespreekbaar maken.  

Drugs testen 

Als jij helemaal zeker van je zaak wil zijn kun je terecht bij de Jellinek om je drugs te laten testen. Dit gaat volledig anoniem. Voor iedere sample drugs die je wil laten testen vragen zij in Amsterdam 2,50 en in andere omstreken is het gratis. Vanwege alle drukte rondt ADE kan het erg druk zijn, dus wees op tijd.

Altijd zoeken naar hulp  

Voel jij je even niet goed Tijdens het uitgaan. Ga dan op zoek naar een hulpverlener. Zei zullen altijd voor jou en je vrienden klaarstaan. Het verkopen van drugs is illegaal, maar het gebruik ervan niet, dus wees niet bang en zoek altijd naar hulp.

Veilig uitgaan 

Hier nog een paar tips van Jellinek en Trimbos-Instituut om incidenten tijdens het uitgaan zo veel mogelijk te voorkomen. 1 Gebruik alleen als jij je lichamelijk en psychisch goed voelt.. Drugs zorgt er namelijk voor dat je gemoedstoestand wordt versterkt. 2 spreek met je vrienden af om elkaar goed in de gaten te houden. Laat elkaar niet in de steek. Zorg er het liefst voor dat een van jullie nuchter blijft. 3 Gebruik geen middelen door elkaar. 4 Neem vooral niet meer als de effecten lang op zich laten wachten.