Niet cybersecure? Afwachten tot jouw gegevens lekken

DoorAurora Hollenberg

18 oktober 2023

Mediacollege student Mila Sljivic: “Ik voel me eigenlijk onveilig op het internet. Ik ben wel eens bang dat al mijn gegevens open en bloot liggen voor iedereen om te zien.” En daarom is het de hele maand oktober Cyber Security Maand. Deze hele maand vraagt Alert Online, een initiatief van Veiliginternetten.nl, aandacht voor bewustwording rondom online veiligheid en het stimuleren van cybersecure gedrag. Dit doen zij natuurlijk niet alleen, er zijn verschillende organisaties die in deze periode activiteiten, evenementen, workshops en trainingen organiseren om cybersecure gedrag aan te sporen en om mensen te informeren en te helpen bij het beschermen van hun digitale gegevens.

Meer informatie over het evenement en de activiteiten die zullen plaatsvinden tijdens de Cyber Security Maand is te vinden op de website & Instagram van Veilig Internetten.

Ben jij veilig online?

Het belang van cyberveiligheid kan niet genoeg benadrukt worden, vooral in een tijdperk waarin we steeds meer afhankelijk zijn geworden van technologie. Cybercriminelen worden steeds slimmer en creatiever in hun aanvallen, daarom is het essentieel om te weten hoe we onszelf kunnen beschermen, helemaal als mediastudent;
Mediaredactie student San van Es: “Ik gebruik een VPN zodat mijn IP adres niet zichtbaar is, verder zorg ik er voor dat mijn persoonlijke gegevens niet gedeeld worden door middel van fake e-mails & fake telefoonnummers. Verder ben ik heel voorzichtig dat als ik op insta post ik niet bijvoorbeeld mijn huis of straat laat zien.”

Maar zeker niet alle studenten zijn zo voorzichtig met hun online informatie, Mila Sljivic: “Ik heb alleen een antivirus op mijn laptop, verder accepteer ik niet alle cookies maar ik denk niet dat dat echt helpt. Ik ben er dus eigenlijk helemaal niet zo mee bezig. Ik voel me daardoor eigenlijk onveilig op het internet.” En juist daarom is deze maand zo belangrijk, en handig, voor ons als studenten.

Tijdens de cyber security maand 2023 zullen experts en professionals uit de industrie belangrijke onderwerpen behandelen, zoals het herkennen van phishing-e-mails, het gebruik van sterke wachtwoorden, het beschermen van persoonlijke informatie en het veilig gebruik van sociale media. Door deze kennis kunnen wij dus bewustere keuzes maken en onze online veiligheid beter waarborgen.

Hoe kun jij actie ondernemen?

Als laatste is het belangrijk om te benadrukken dat cyberveiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is, we moeten allemaal ons steentje bijdragen.    
Maar hoe doen we dat? Hier een paar tips: 
1: Werk regelmatig je software en apparaten bij, zo loop je het minste kans op virussen en blijf je beschermd tegen de meest actuele cyberbedreigingen en -risico’s.
2: Gebruik unieke en sterke wachtwoorden, wanneer je een simpeler wachtwoord gebruikt loop je kans dat het wachtwoord binnen enkele uren door cyberfraudeurs geraden kunnen worden. Dit is namelijk makkelijker dan je denkt.                 
3: Meld verdachte activiteit, maak een melding via Apple- of Microsoft Support en klik vooral NIET op de linkjes in verdachte berichten! Ook is het belangrijk dat je geen bijlagen in gekke e-mails opent en geen onbekende nummers belt.
4: Maak een backup, als je gehackt wordt kan het zijn dat je al je bestanden kwijtraakt, zorg er daarom voor dat je regelmatig een backup van je device maakt. Zo ben je er zeker van dat je altijd alles terug kan vinden.

Meer weten over Cyber Security Maand en hoe jij cybersecure te werk kan gaan? Neem dan een kijkje op https://netwerkmediawijsheid.nl