Door toenemende rente, studieschulden omhoog

DoorMiriam Felix

10 oktober 2023

De rente over een studieschuld wordt vanaf 1 januari 2024 verhoogt. Voor mbo studenten stijgt het percentage van 1,78% naar 2,56%, Wat betekent dit voor studenten?

Rente word verhoogd omdat de overheid zelf ook een rentepercentage over leningen moeten betalen. Door stijging van de rente moeten (oud-)studenten meer gaan terugbetalen over hun studieschuld. Veel studentenorganisaties maken zich zorgen. Demi Janssen, voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), zegt in een interview met NOS: “Studenten krijgen met de ene klap naar de andere klap te maken”.

Minister van Onderwijs Dijkgraaf zegt in een interview met AD dat hij snapt dat er zorgen zijn bij studenten. Hij zegt: “Daarom willen we als kabinet studenten financiële rust bieden”, toch is er verwarring. De overheid had gezegd tegen jongeren dat ze een voordelige lening zouden afsluiten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek, meldt dat er begin 2023 ongeveer 1,6 miljoen mensen met een studieschuld waren. Dit jaar is de totale studieschuld opgelopen naar 28,2 miljard, dit is 1,7 miljard meer dan afgelopen jaar. Hiervan zijn er ruim 330 duizend mensen met een studieschuld hoger dan 30 duizend euro.

Verschil tussen mbo, HBO en WO

Het rentepercentage voor mbo studenten is op dit moment 1,78%, studenten op hbo en wo betalen op dit moment slechts 0,46%. Dit komt door het leenstelsel dat in 2015 werd ingevoerd, daarvoor was het rentepercentage gelijk. In 2024 wordt dit voor hbo, wo en mbo weer gelijk. Voor het hbo en wo wordt dit dus een flinke toename. De rente wordt voor hbo en wo studenten meer dan 5 keer zo hoog. Als je een studieschuld hebt, krijg je 35 jaar de tijd om dit terug te betalen. Studenten die nu al een mbo-opleiding volgen, en na 1 augustus 2023 ook nog studiefinanciering krijgen, mogen zelf kiezen of zij in 15 of in 35 jaar willen terugbetalen. Wie geen keuze maakt, gaat als mbo-student automatisch over naar 35 jaar.