Pink Tax: Vrouwenshampoo duurder dan mannen

DoorMaurits Pijnse van der Aa

9 oktober 2023

Waarom betalen vrouwen meer voor een fles deodorant dan mannen? Op veel vrouwenproducten komt er een zogenaamde pink tax bij. Oftewel “roze belasting.” Maar waarom betalen vrouwen eigenlijk meer voor parfum, deo en crème?

Goedkope mannenshampoo Foto: Steffan te Beest

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen bereid zijn om meer geld uit te geven aan producten dan mannen. Meestal kost een vrouwenproduct 10 tot 30% meer. Linda Senden, hoogleraar Rechtsgeleerdheid en Economie aan de Universiteit van Utrecht, vertelt in een artikel op Nu.nl dat pink tax eigenlijk een wetsovertreding is van de Europese wetgeving. Die wetgeving (EU richtlijn 2004/113) verbiedt directe en indirecte discriminatie tussen geslachten bij het verkrijgen van producten. Pink tax mag dus eigenlijk helemaal niet. Maar het wordt eigenlijk niet gehandhaafd door de overheid. In Nederland wordt er vaak van uitgegaan dat mannen en vrouwen gelijk zijn, vertelt gender-deskundige Marjan van Dijk van de Universiteit van Utrecht, in een artikel van Nu.nl. Maar pink tax gaat hier tegen in. Ook zijn er wel oplossingen door bijvoorbeeld shampoo voor mannen te kopen in plaats van de vrouwelijke variant. Zou jij ook een euro extra betalen voor een roze scheermes?