Hoelang lang blijft nieuws nieuws?

DoorThimo Timmermans

9 oktober 2023
Foto: Pexels. Bewerking: Didi van Dormolen

Nieuws blijft niet lang nieuws blijkt uit een rondgang langs de media.

De bal bij deze vraag is gaan rollen nu er oorlog is uitgebroken in Israël. Het viel toen op dat de meeste nieuwssites de afgelopen dagen vol staan met berichten over deze oorlog. Terwijl er bijna geen berichten zijn over de oorlog in Oekraïne. Zo heeft NOS al sinds 7 oktober geen enkel bericht gepost over Oekraïne en staat de hele voorpagina vol met berichten over Israël. De Oekraïense oorlog verdwijnt dus naar de achtergrond. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo maakt de redactie van NOS, net als vele andere redacties, waarschijnlijk gebruik van de CABABA regel. Die staat voor Conflict-Actualiteit-Belang van de lezer-Afstand-Bekendheid-Afwijking. Elke ochtend besluit de redactie welke onderwerpen het meest aan deze regel voldoen. In dit geval blijkbaar de oorlog in Israël .

Uit onderzoek blijkt ook dat de nieuwe generatie jongeren door onder andere social media een kortere spanningsboog hebben. Dit kan een oorzaak zijn voor het sneller verdwijnen van nieuws naar de achtergrond.

Een andere belangrijke reden kan zijn dat veel mensen in de wereld familie heeft in Israël.

De oorlog in Oekraïne is niet het enige wat naar de achtergrond is verdwenen. Zo hebben er heftige aardbevingen in Afghanistan plaatsgevonden en een grote overstroming in India. Beide met veel slachtoffers. Maar ook deze gebeurtenissen worden overschaduwd door de oorlog in Israël. De mensen die de grootste invloed hebben op deze veranderingen zijn de consument. Deze bepalen uiteindelijk door middel van eigen interesse welke onderwerpen naar de achtergrond verdwijnen.