‘Als je niet zo jong was, had ik echt wat met je gedaan’

DoorIsa Buskermolen

29 september 2023
Foto: Pexels

Ongewenst gedrag in de horeca komt steeds vaker voor. Een tik op je billen krijgen van een collega of een gast die seksueel getinte grappen maakt. Het zijn voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag waar veel jongeren niet over durven te praten. Toch is voor veel jongeren horeca werk hun eerste (bij)baantje.

Volgens het NOS hebben zo’n 1200 jongeren van 18 jaar of jonger te maken gehad met ongewenst gedrag van gasten, collega’s en leidinggevende. Vooral het aantal meldingen van seksueel getinte opmerkingen en ongewenst lichamelijk contact valt op.

Wat is grensoverschrijdend gedrag nou precies? Het is gedrag waar jij je niet goed over voelt en waar jij geen toestemming voor hebt gegeven. Bij grensoverschrijdend gedrag brengt iemand je schade toe op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Het kan erg lastig zijn om grensoverschrijdend gedrag aan te geven, helemaal als diegene die jou grenzen overschrijdt meer macht heeft dan jij.

‘Iemand bood me 50 euro aan om mee te gaan naar de wc’

Het wordt helemaal ingewikkeld als je leidinggevende de oorzaak is. Dit is het geval bij een 16-jarige jongen die in een café-restaurant werkt. “Mijn baas heeft meerdere keren, als ze vlak langs me moest lopen, met haar handen aan mijn kont gezeten”, zegt hij tegen NOS Stories.

“Ook maakt ze, als we na sluitingstijd nog wat drinken met z’n allen, seksueel getinte opmerkingen naar mij. Zoals: “Als je niet zo jong was en ik niet was getrouwd, had ik echt wat met je gedaan.” Ik ben 16 jaar en mijn baas is in de 40.”

Hij durft niet voor zichzelf op te komen. “Ik ben bang dat als ik dat doe, ze boos wordt en me mijn baan afneemt. Daarom probeer ik haar nu gewoon zoveel mogelijk te ontwijken.”

Ook een 18-jarige kroegmedewerker heeft te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag. “Vaak als ik achter de bar sta en ik vraag wat een gast wil, zeggen ze: “jou”. Of: “je telefoonnummer”. Een keer bood iemand me zelfs 50 euro om mee te gaan naar de wc.”

Wat kun je doen als je met ongewenst gedrag te maken krijgt?

Het is belangrijk om het te delen met iemand. Al is het gewoon iemand die je vertrouwt of denk bijvoorbeeld aan een vertrouwenspersoon. Probeer het aan te geven bij je werkgever, zij zijn tenslotte verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Als dit niks oplost, zou je ontslag kunnen nemen en op zoek kunnen gaan naar een ander baantje. Grensoverschrijdend gedrag gaat niet vanzelf over. Maak dit onderwerp meer bespreekbaar!