Zorgelijke trend: Kindertelefoon krijgt meer meldingen door roddelkanalen

DoorOde Brasz

27 september 2023

Als je veel op TikTok zit heb je het vast voorbij zien komen, Gossip Girl is terug! Maar dan in een nieuw jasje.

Een 15 jaar oude Amerikaanse serie, waarin een anonieme blogger roddels verspreidt over leerlingen op een privéschool in New York, zorgt aan het begin van dit schooljaar voor onrust op Nederlandse scholen. ‘Gossip Girl’ lijkt Nederlandse scholieren te inspireren om roddelkanalen op TikTok te beginnen.  

Zo maken jongeren een TikTok account aan waarop zij hun medestudenten, en docenten belachelijk maken. Medewerkers van de Kindertelefoon vertellen dat zij afgelopen week met kinderen hebben gesproken die een roddelaccount hebben gemaakt, of daar juist slachtoffer van zijn geworden.

Medewerkers van de Kindertelefoon hebben onder meer gesproken met kinderen die een roddelaccount hebben aangemaakt of zo’n account willen aanmaken. Volgens directeur De Wilde overzien zij hun actie vaak niet. Het is van belang om met hen in gesprek te blijven, zegt ze. “We merken bij kinderen die pesten regelmatig dat ze vastzitten in een groepsproces, waar ze niet zelfstandig uit komen. Onze vrijwilligers bespreken met kinderen de gevolgen en tegelijkertijd proberen we ze te motiveren om in gesprek te gaan met iemand in hun omgeving die ze vertrouwen.”

In de regio Utrecht hebben meerdere scholen ouders een brief over het onderwerp geschreven, meldde RTV Utrecht vrijdag. De scholen vragen ouders daarin om alert te zijn.

Meer info www.kindertelefoon.nl