Ga jij de nieuwe Coronaprik nemen?!

DoorFien Dijkstra

27 september 2023

De coronaprik is vanaf Maandag 2 Oktober beschikbaar. Nu in het speciaal voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona. Het gaat dan onder meer om 60-plussers en zwangeren. Maar ook kunnen jongeren en andere mensen die graag gevaccineerd willen worden een vaccinatie halen. Zou jij deze vaccinatie willen? Of stelt Corona niet meer zo veel voor?

Voor wie is deze prik?

De nieuwe Coronaprik is nu in het speciaal voor mensen die hoog risico lopen om ziek te worden, zwangeren, mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik en zorgmedewerkers die in contact komen met patiënten en cliënten. Dit geldt ook voor mensen buiten deze groepen die toch gevaccineerd willen worden, bijvoorbeeld wegens een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts. Het is tot eind december mogelijk om de coronaprik te halen. Daarna blijft de prik beschikbaar voor zwangeren en mensen met een hoog medisch risico die door een arts worden doorverwezen.

Verplichting

Het is niet verplicht om deze prik te nemen. Het ministerie wijst erop dat het coronavirus er nog steeds is en kan opleven. Veel mensen vergeten dat. Corona is voor een groot deel van de bevolking niet meer een groot punt in hun leven. Maar daarom is de corona prik belangrijk voor de mensen met een hoger risico aangezien het virus er nog steeds is. Dat iedereen in Nederland een prik krijgt, is niet nodig omdat onder de bevolking een grote bescherming tegen corona is opgebouwd. Dit komt door vaccinatie, een doorgemaakte coronabesmetting of een combinatie van beide.

Bron: Cottonbro Studio

Mening over de prik van studenten

Wat vinden studenten van het Mediacollege van de prik en zouden zij deze prik nemen? Student Mediaredactie medewerker verteld dat zij eigenlijk helemaal niet meer bezig is met Corona. “Als ik nu ziek ben ga ik me niet meer testen want het maakt toch niet meer uit. En ik wist eerlijk gezegd ook niet dat er weer een Corona prik is.”

“Ik zal de prik niet nemen aangezien Corona niet meer heftig is en het niet verplicht is. Ik heb het ook niet nodig denk ik, ik ben geen hoger risico. En ik niet goed weet wat in dan in m’n lichaam gespoten krijg.”

Beschikbaar

Het is tot eind December mogelijk om de prik te halen. Daarna blijft de prik beschikbaar voor zwangeren en mensen met een hoog medisch risico die door een arts worden doorverwezen.