Deskundigen waarschuwen over fabels anticonceptie

DoorMelissa Lee

26 september 2023

De pil is een veelgebruikt anticonceptie middel onder jonge vrouwen, maar sinds kort is bekend dat er ook veel valse informatie en fabels over wordt gedeeld. Een van de meest voorkomende manieren waardoor deze informatie vrijkomt is social media, denk bijvoorbeeld aan platformen als Instagram en TikTok, maar ook influencers die hun eigen ervaringen met de pil delen.

Onderzoek

Online wordt er veel gedeeld over de symptomen die de pil kan veroorzaken, maar aangezien dit verschilt per persoon is dit niet altijd relevant. Het College der Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt nu jonge vrouwen over de valse informatie die online gedeeld wordt.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek is gebleken dat meer dan 40% van de vrouwen in Nederland tussen de 16 en 49 jaar oud de pil regelmatig slikken. Dit kan komen door verschillende redenen, denk aan een vorm of anticonceptie of een manier om menstruele klachten te verminderen. Veel van deze vrouwen gebruiken tegenwoordig ook apps waarmee ze hun cyclus in de gaten houden, maar ook hiervoor waarschuwen onderzoekers. Een app is namelijk niet 100% betrouwbaar, dus er volledig op vertrouwen is niet slim.

Anticonceptie op social media

Op social media wordt er vooral gepraat over de negatieve bijwerkingen die de pil met zich mee brengt. Denk bijvoorbeeld aan hevige hoofdpijn, stemmingswisselingen, gewichtstoename en dergelijke. Echter gelden deze bijwerkingen niet voor iedereen, aangezien ieder lichaam anders reageert op de pil en dus de klachten hierdoor per persoon verschillen. Het is dus altijd verstandig om een professionele arts of dokter bij je persoonlijke bijwerkingen te betrekken.

Zo worden er dus online valse statements gemaakt over de pil, bijvoorbeeld door een online influencer die meer dan 80.000 volgers heeft op haar platform. ”Ik kwam erachter dat een vrouw eigenlijk maar drie dagen vruchtbaar is en ik vind het zonde om daarvoor elke dag hormonen te moeten slikken.” Aldus de influencers die dit als reden geeft waarom ze stopt met het slikken van de pil.

Sinds de hoge toename van valse statements over de pil roepen onderzoekers jonge vrouwen op om meer research te doen naar de anticonceptie die zij slikken. Dit kunnen ze doen door aan te kloppen bij een behandelend arts zodat zij hun persoonlijke situatie kunnen bespreken. Er wordt dus gevraagd om vooral niet te veel gebruik te maken van apps, omdat die dus niet altijd even betrouwbaar zijn.