Pesten maakt veel kapot: Week Tegen Pesten

DoorJosephine Hooijboer

25 september 2023

De scholen zijn alweer een paar weken begonnen, groepjes zijn langzaam aan het vormen en jammer genoeg is pesten ook nog steeds niet uit de wereld. Een goed moment dus voor aandacht tegen pesten. Het is deze week dan ook de Week Tegen Pesten.

Pesten gebeurt op verschillende manieren. Niet alleen recht in je gezicht, maar ook via social media wordt er steeds meer gepest. Zo zie je steeds meer haat comments voorbijkomen en worden er steeds meer mensen belachelijk gemaakt, beledigd en bedreigd.

Volgens het Nederlands Jeugd Instituut heeft pesten negatieve gevolgen voor de mens. Mensen die gepest zijn hebben sneller last van sociale en emotionele problemen en zijn gevoeliger voor eenzaamheid en depressie. Ook vinden gepeste mensen zichzelf minder leuk en hebben een stuk minder vertrouwen in de mensen om hen heen. Niet alleen voor de gepeste, maar ook voor de pester zelf zijn er gevolgen. Zo kunnen ze op lange termijn sociale en gedragsproblemen krijgen.

Maar waarom pesten mensen? En hoe wordt iemand een pestkop? Niemand wordt als pestkop geboren. Volgens de stichting Stop Pesten Nu  is er vaak een onderliggende reden om te pesten. Zo zijn een moeilijke thuissituatie, onzekerheid, met jezelf worstelen of zelf gepest worden redenen voor een pester om te pesten. “Goed voor elkaar!” is dit jaar de slogan van de Week Tegen Pesten. Want volgens de Stichting School & Veiligheid zorg je alleen samen voor een gezellig en veilig groepsklimaat. Op de website van de Week Tegen Pesten kunnen scholen lesmateriaal vinden om pesten bespreekbaar te maken. En hopelijk vindt zo iedereen een gezellig en veilig groepje op school om lol mee te maken.

foto credit: Pixabay.com Mohamed_hassan