Break-up video’s steeds populairder: De waarheid of klinkklare onzin?

DoorJulie Scholten

15 september 2023

Wat is er toch allemaal aan de hand in Online-land? Heel YouTube is van slag want YouTubesterren Jade Anna en Gio Latooy hebben besloten om een punt achter hun relatie te zetten. De comments staan vol en de video is al ruim een half miljoen keer bekeken. Het blijkt dat Break-up videos steeds populairder worden. De een vindt steun in de video’s en de ander ziet het puur als leedvermaak. Maar is zo’n video naast het editen en misschien wel meerdere keren opnemen wel spontaan? En is het leedvermaak dat de kijkers aantrekt, of is het een manier om emotionele verbinding en steun te vinden?

Jade en Gio zijn geen setje meer dat staat nu vast. Het is niet de eerste keer dat zei een break-up video opnemen. Eerder dit jaar bekende het koppel dat de relatie steeds stroever verliep maar ze besloten toch om de relatie nog één kans te geven. Bij de video komt veel emotie vrij en het ex-couple lijkt duidelijk erg verdrietig te zijn over de breuk. Maar of de tranen echt zijn? Er zijn een hoop meningen rondom de break-up video’s op YouTube.” Zo spontaan vindt ik de video’s niet. Ze zetten de camera neer en bespreken misschien wel wie wat gaat zeggen”. Zegt studente Madelief van Duijn.

Herhalend concept en leedvermaak

Het bekende ex-koppel is niet de enige met het maken en uploaden van een break-up video andere influencers zoals Enzo Knol en Dee en David Dobrik en Liza Koshy gingen het stel voor. De video’s zijn duizenden keren bekeken en de reactie’s staan vol met zowel positieve als negatieve comments. Het is dus geen wonder dat je met break-up video’s hits scoort en hiermee een hoop geld wordt verdient. “Ik heb wel altijd een beetje het idee dat de video’s voor de views worden gedaan en ze hiervan groots worden uitbetaald door YouTube” zegt studente Amé Achthoven. Los van het feit dat de video’s veel worden bekeken dient het ook als leedvermaak voor sommige kijkers “Ik vind sommige video’s wel opvallend en grappig” zegt Madelief.” Maar de video’s kunnen ook dienen als een houvast voor mensen die net uit een relatie komen”. kortom de video’s hebben voor verschillende mensen een functie.

We kunnen zeggen dat de populariteit van breakup video’s zowel waarheid als onzin kan bevatten. Ze bieden een platform voor emotionele expressie en steun aan de kijker maar kunnen ook gekunsteld en manipulatief zijn. Het is aan de kijker om kritisch te blijven en te onderscheiden wat echt is en wat niet.